Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Μύθοι και αλήθειες

Μαρία Μέλιου Παθολόγος Λοιμωξιολόγος Νοέμβριος 2023

Το προφυλακτικό προστατεύει από όλα τα ΣΜΝ

Δυστυχώς όχι. Το προφυλακτικό εφόσον χρησιμοποιείται σωστά, από την αρχή της επαφής, και δεν σπάσει προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από πολλά ΣΜΝ. Όμως πολλά ΣΜΝ δεν υπάρχουν μόνο στην περιοχή που καλύπτεται από το προφυλακτικό. Ο έρπης για παράδειγμα, ή ο HPV μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και με τη χρήση προφυλακτικού.

Επίσης φυσικά η χρήση του ίδιου προφυλακτικού κατά την επαφή με διαφορετικά άτομα μπορεί φυσικά να μεταδώσει ΣΜΝ μεταξύ αυτών.

Αν έχεις μονογαμική σχέση δεν κινδυνεύεις από ΣΜΝ

Αν έχεις κάνει έστω και μια φορά σεξ στη ζωή σου είσαι υποψήφιος/α για κάποιο ΣΜΝ. Φυσικά οι αποκλειστικές σχέσεις εφόσον έχει προηγηθεί ενδελεχής εργαστηριακός έλεγχος πριν την έναρξη της σχέσης παρέχει ένα βαθμό προστασίας, χωρίς να υπάρχει απολυτότητα

Μόνο οι έφηβοι και οι νέοι έχουν ΣΜΝ

Οποιοσδήποτε κάνει σεξ μπορεί να έχει και ΣΜΝ. Η αυξημένη συχνότητα στις νεότερες ηλικίες έχει να κάνει με τις συχνότερες επαφές και την μεγαλύτερη «απροσεξία» κατά τις επαφές είτε λόγω άγνοιας(κυρίως) είτε λόγω αφέλειας, αλλά και γιατί συχνά είναι πιο διστακτικοί στο να αναζητήσουν εγκαίρως ιατρική βοήθεια

Το στοματικό σεξ δεν μεταδίδει ΣΜΝ

Λάθος. Κάθε είδους επαφή μπορεί να μεταδώσει ΣΜΝ. Η γονόρροια, ο έρπης, η σύφιλη, ο HPV μπορούν κάλλιστα να μεταδοθούν με στοματική επαφή και να προκαλέσουν τοπική ή και γενικευμένη προσβολή.

Η σύφιλη είναι αρχαία ασθένεια-δεν υπάρχει πια

Σύφιλη υπάρχει και μεταδίδεται και μολύνει πάρα πολύ κόσμο. Και με εξαίρεση το αρχικό έλκος που εμφανίζεται στο σημείο όπου έγινε η είσοδος του μικροβίου (πέος, πρωκτός, κόλπος, στόμα κλπ) το οποίο εξαφανίζεται μετά από ένα διάστημα, μπορεί να μην υπάρχει κανένα σύμπτωμα για μεγάλο διάστημα (χρόνια)

Ο ερπης των γεννητικών οργάνων κολλάει μόνο όταν έχει ενεργό εξάνθημα ο άλλος/η

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων όπως και οι υπόλοιποι ερπητοιοί μετά την πρώτη λοίμωξη μεταπίπτουν σε μια κατάσταση «ύπνωσης» και ανα διαστήματα μπορεί να κάνει έξαρση με εξάνθημα. Τις περιόδους έκθυσης εξανθήματος είναι και πιο μεταδοτικός. Όμως υπάρχει ένα περιοδικό shedding σωματιδίων του ιού που μπορούν κάλλιστα να μεταδώσουν τον ιό χωρίς να υπάρχει ενεργό εξάνθημα σε εκείνη τη φάση.

Το ζεστό μπάνιο μετά το σεξ μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης ΣΜΝ

Το ζεστό νερό δεν φαίνεται να μειώνει καθόλου την πιθανότητα μετάδοσης ΣΜΝ. Το ίδιο ισχύει και για τα τζακούζι ή άλλες τύπου θερμές «πισίνες» καθώς ούτε το χλωριωμένο νερό φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης ΣΜΝ μεταξύ των ατόμων που κάνουν σεξ εντός αυτών.

Αν θεραπευτώ από κάποιο ΣΜΝ δεν μπορώ να ξανακολλήσω

Δυστυχώς όχι. Τα ΣΜΝ δεν καταλείπουν ανοσία. Μπορείς να ξανακολλήσεις πολλές φορές το ίδιο νόσημα

Αν δεν υπάρξει εκσπερμάτιση δεν μπορείς να κολλήσεις ΣΜΝ

Η μη ύπαρξη εκσπερμάτισης, το τράβηγμα κλπ δεν προστατεύουν από ΣΜΝ. Τα ΣΜΝ μεταδίδονται τόσο από προσπερματικά υγρά αλλά και από την επαφή του δέρματος με το κόλπο, τον πρωκτό, το στόμα κλπ. Αντίστοιχα και η χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων/αξεσουαρ κλπ, αν χρησιμοποιηθουν μεταξύ δύο ατόμων μπορεί να μεταδώσουν ΣΜΝ.

Αν δεν έχω κάποιο σύμπτωμα αποκλείεται να έχω ΣΜΝ

Τεράστιος μύθος. Πολλά ΣΜΝ δεν προκαλούν συμπτώματα σε πολλούς ανθρώπους. Τα χλαμύδια για παράδειγμα είναι πολύ συχνά ασυμπτωματικά. Το ίδιο και οι γονόρροια σε πολλά άτομα, ο HPV κλπ. Παρόλα αυτά η λοίμωξη υπάρχει, μεταδίδεται και προκαλεί επιπλοκές.

Τα ΣΜΝ περνάνε μόνα τους

Δεν περνάνε μόνα τους. Με εξαίρεση τις βλάβες από κάποια στελέχη του HPV που μπορεί το ανοσιακό σύστημα να τις αντιμετωπίσει με τον καιρό, οι υπόλοιπες σε γενικές γραμμές χρειάζονται θεραπεία προς αποφυγή επιπλοκών

Τα ΣΜΝ προκαλούν στειρότητα

Δυστυχώς αθεράπευτες λοιμώξεις ειδικά σε γυναίκες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου που προκαλεί απόφραξη και καταστροφή των σαλπίγγων και δυνητικά στειρότητα

Τα ΣΜΝ μπορεί να τα κολλήσεις από την τουαλέτα

Δυστυχώς αυτό είναι μάλλον απίθανο. Με εξαίρεση κάποιες παρασιτικές λοιμώξεις (ψείρες εφηβαίου,trichomonas κ.α) που μπορεί να μένουν ζωντανά στο κάλυμα της τουαλέτας(που και πάλι η πιθανότητα μετάδοσης είναι ελάχιστη), τα υπόλοιπα δεν επιβιώνουν στις επιφάνειες για αρκετό διάστημα ώστε να υπάρχει μετάδοση αν στην τουαλέτα δεν υπάρχει εμφανώς αίμα, κόπρανα κλπ. Αν τηρούμε στοιχειώδεις προφυλάξεις δεν κινδυνεύουμε.

Θα γίνω ρεζίλι αν ζητήσω να ελεγχθώ για ΣΜΝ

Όχι βέβαια. Είναι υπεύθυνη στάση το να ελέγχει την υγεία του ένα σεξουαλικά ενεργό άτομο. Όλοι όσοι ενέχονται στη διαδικασία είναι επαγγελματίες υγείας, καλύπτονται όλες οι συζητήσεις και οι διαδικασίες από απόρρητο και δεν το αντιμετωπίζουν σαν κάτι μεμπτό. Απευθύνσου στον γιατρό σου για το τι έλεγχο πρέπει να διενεργήσεις.

Πονάει να κάνω τεστ για ΣΜΝ

Ο έλεγχος για ΣΜΝ περιλαμβάνει αιματολογικό έλεγχο (ηπατίτιδες, HIV, σύφιλη) και έλεγχο από ουρηθρικό επίχρισμα (ή έκκριμα αν υπάρχει), κολπικό επίχρισμα, πρωκτικό επίχρισμα κλπ. Η ενόχληση είναι μάλλον στιγμιαία και διενεργείται με λεπτό στυλεό. Ο έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει καλλιέργεια , μικροσκόπηση ή και μοριακό έλεγχο (που συχνά είναι απαραίτητος)

Δεν είχε κάτι. Θα φαινόταν

Όπως είπαμε και πιο πάνω, δεν υπάρχουν πάντα συμπτώματα. Αλλά ακόμα και αν υπάρχουν δεν θα είναι τόσο εμφανή που θα τα καταλάβεις σε μια απλή κοινωνική επαφή. Και πιθανά να μην τα έχει παρατηρήσει καν το ίδιο το άτομο. Επίσης, δηλώσεις του τύπου «δεν έχω τίποτα» δεν έχουν καμία αξία όταν το άτομο δεν έχει ελεγχθεί ποτέ ή δεν έχει ελεγχθεί πολύ πρόσφατα (και αυτό με επιφύλαξη για το αν έχουν υπάρξει σεξουαλικές επαφές μετά). Και όταν μιλάμε για έλεγχο μιλάμε για έλεγχο για ΣΜΝ όχι απλό check-up. Τα ΣΜΝ δεν θα φανούν σε απλές εξετάσεις αίματος.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ιστοσελίδα αποσκοπούν στη γενική ενημέρωση των χρηστών και δεν αποτελούν παροχή ιατρικών συμβουλών. Οι χρήστες και επισκέπτες της ιστοσελίδας φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων που τυχόν βασίσουν στο περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας ή στις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτήν.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου δεν έχουν δικαίωμα αντιγραφής, αναπαραγωγής, πώλησης, διανομής ή εκμετάλλευσης με οποιονδήποτε τρόπο περιεχομένου ή τμημάτων της σελίδας, εκτός αν έχει χορηγηθεί εγγράφως ειδική άδεια από τον κάτοχο της σελίδας

Κάντε share αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
error

Σας άρεσε? Διαδώστε το:)

Μετάβαση στο περιεχόμενο