Μαρία Μέλιου, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος, Οκτώβριος 2023
1.Ο πυρετός είναι επικίνδυνος
Μύθος. Ο πυρετός είναι η φυσιολογική απάντηση του οργανισμού σε μια φλεγμονώδη διαδικασία που συμβαίνει εντός αυτού.
2.Ο υψηλός πυρετός είναι επικίνδυνος
Αυτό είναι μια παρανόηση που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Συχνά αναφέρεται από παιδιάτρους για τα βρέφη σε περίπτωση πυρετού να έχουν το νοy τους οι γονείς για την περίπτωση εμφάνισης πυρετικών σπασμών. Αυτό αφορά ένα μικρό ποσοστό των μικρών παιδιών και δεν αφορά τους ενήλικες. Απλά συχνά στους ενήλικες, ειδικά σε υπερήλικες ο πυρετός μπορεί να συνδέεται με έντονη κακουχία, αφυδάτωση ή και σύγχυση. Για το λόγο αυτό μπορεί να δοθεί η οδηγία για λήψη αντιπυρετικών πχ σε πυρετό πάνω από 38.5 oC . Όχι γιατί θα συμβεί κάτι λόγω του ύψους του πυρετού αλλά γιατί δεν υπάρχει λόγος για να υποστεί ο ασθενής τα δυσάρεστα συμπτώματα του υψηλού πυρετού.
3.Πυρετός σημαίνει λοίμωξη
Μύθος. Αν και πολλές λοιμώξεις συνοδεύονται από πυρετό, και είναι κ το συχνότερο αίτιο πυρετού, πυρετό μπορεί να προκαλέσουν και άλλες νόσοι. Για παράδειγμα αυτοάνοσα νοσήματα σε έξαρση, η ουρική αρθρίτιδα, η θερμοπληξία, ή και νεοπλασματικές νόσοι.
4.Πυρετός πάνω από 38oC σημαίνει ότι πρέπει να πάρω αντιβίωση
Μύθος. Το ύψος του πυρετού δεν είναι διαγνωστικό για βακτηριακή λοίμωξη, που θα χρειαστεί αντιβιοτική αγωγή. Μπορεί κάλλιστα η γρίπη (που προκαλείται από ιό και όχι βακτήριο) να κάνει πυρετό που περνάει το 40οC. Αλλά και μη λοιμώδεις νόσοι μπορεί να κάνουν πολύ υψηλούς πυρετούς. Τα λοιπά σημεία είναι που θα δώσουν την εξήγηση για το αν χρειάζεται αντιβιοτική αγωγή.
5.Μπορείς να καταλάβεις τον πυρετό με το χέρι
Μύθος. Αν και όλοι μας το έχουμε κάνει, το να προσπαθείς να καταλάβεις τον πυρετό μόνο με το χέρι ή με τα χείλη είναι μάλλον αναξιόπιστο. Τα άκρα μας είναι συχνά ψυχρότερα και επομένως αν αγγίξουμε κάποιον με φυσιολογική θερμοκρασία θα μας φανεί θερμότερος από εμάς. Επίσης κάποιος με πυρετό μπορεί λόγω εφίδρωσης να έχει ψυχρό δέρμα.
6.Αν δε νιώθω ότι έχω πυρετό σημαίνει ότι δεν έχω, γιατί να βάλω θερμόμετρο
Μύθος.Ο πυρετός δεν συνοδεύεται πάντα από άλλα συμπτώματα όπως ρίγος,κρυάδες, μυαλγίες κλπ. Ο μόνος τρόπος για να ξέρεις αν έχεις πυρετό είναι να βάλεις θερμόμετρο
7.Το κρύο μπάνιο ρίχνει τον πυρετό
Δεν πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε απότομες μεταβολές στη θερμοκρασία του σώματος. Αν για παράδειγμα κάποιος με πυρετό μπει σε μια μπανιέρα με παγωμένο νερό, αυτή η απότομη μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας θα προκαλέσει ένα «σοκ» στον οργανισμό που θα προσπαθεί να ισορροπήσει θερμοκρασιακά. Το να χρησιμοποιήσουμε δροσερές κομπρέσες για ανακούφιση στο μέτωπο δεν είναι βλαπτικό.
8.Δεν πρέπει να αφήσω τον πυρετό να ανέβει
Εκτός ελαχίστων περιπτώσεων (ασθενείς με κακοήθη υπερθερμία/κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο κλπ) δεν θα συμβεί κάτι σε έναν υγιή ενήλικο αν ο πυρετός ανέβει πάνω από 38οC όπως νομίζουν πολλοί. Όπως είπαμε και πιο πάνω, απλά δίνουμε αντιπυρετικά για μείωση της δυσφορίας των ασθενών. Για τον λόγο αυτό η χρήση αντιπυρετικών πρέπει να περιορίζεται στη θερμοκρασία που επηρεάζει τη γενική κατάσταση ενός ασθενή.
9. Δεν πρέπει να ρίξω τον πυρετό γιατί η ασθένεια θα κρατήσει περισσότερο
Μύθος. Δεν έχει αποδειχθεί καμία συσχέτιση μεταξύ της χρήσης αντιπυρετικών και της διάρκειας μιας νόσου.
10. Το 37.2οC είναι πυρετός
Ως πυρετός ορίζεται:
Η θερμοκρασία στον πρωκτό είναι ίση ή μεγαλύτερη από 37,5οC
Η θερμοκρασία στο στόμα είναι ίση ή μεγαλύτερη από 37,7 °C
Η θερμοκρασία κάτω από το χέρι (μασχάλη) ή στο αυτί είναι ίση ή μεγαλύτερη από 37.2 °C. Να σημειωθεί ότι η μέτρηση στη μασχάλη είναι αναξιόπιστη καθώς επηρεάζεται από το ρουχισμό, την εφίδρωση κλπ. Καλό είναι στο σπίτι η θερμομέτρηση να γίνεται από το στόμα.
Επίσης η θερμοκρασία μας έχει διακύμανση και μέσα στο 24ωρο με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να εμφανίζονται το απόγευμα. Τέλος η θερμοκρασία στις γυναίκες επηρεάζεται και από τη φάση του κύκλου, με τη φάση μετά την ωορρηξία να παρουσιάζει αυξημένες θερμοκρασίες.
Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ιστοσελίδα αποσκοπούν στη γενική ενημέρωση των χρηστών και δεν αποτελούν παροχή ιατρικών συμβουλών. Οι χρήστες και επισκέπτες της ιστοσελίδας φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων που τυχόν βασίσουν στο περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας ή στις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτήν.
Οι επισκέπτες του ιστότοπου δεν έχουν δικαίωμα αντιγραφής, αναπαραγωγής, πώλησης, διανομής ή εκμετάλλευσης με οποιονδήποτε τρόπο περιεχομένου ή τμημάτων της σελίδας, εκτός αν έχει χορηγηθεί εγγράφως ειδική άδεια από τον κάτοχο της σελίδας