Μαρία Μέλιου,Παθολόγος Λοιμωξιολόγος,Φεβρουάριος 2023

Η σύφιλη είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Περισσότερα εδώ: https://mariameliou.gr/%cf%83%cf%8d%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%b7/

Η σύφιλη σε περίπτωση προσβολής εγκύου μπορεί να επηρεάσει το κύημα ειδικά εάν δεν ληφθεί θεραπεία έγκαιρα. Ανάλογα και το στάδιο της νόσου στην έγκυο οι επιπτώσεις μπορεί να είναι διαφορετικές. Αθεράπευτη νόσος στο πρωτογενές ή δευτερογενές στάδιο προκαλεί σοβαρές βλάβες στο κύημα και δυνητικά θάνατο. Η λανθάνουσα σύφιλη μπορεί να προκαλέσει βλάβες στις μισές περιπτώσεις. Η πρώιμη σύφιλη είναι πιο πιθανό να μεταδοθεί στο έμβρυο και να προκαλέσει συγγενή σύφιλη από ότι η νόσος στα τελευταία στάδια.

Η συγγενής σύφιλη μπορεί να εκδηλωθεί με ενδομήτριο θάνατο,προωρότητα, χαμηλο βάρος γέννησης, αυξηση μεγέθους πλακούντα, νεκρωτική φλεγμονή του ομφαλίου, πυρετό, ηπατομεγαλία,γενικευμένη λεμφαδενοπάθεια,οίδημα, εξανθήματα, πλατέα κονδυλώματα,ίκτερο, αναιμία, θρομβοπενία,λευκοπενία,ψευδοπαράλυση, οστικές αλλοιώσεις,λεπτομηνιγγίτιδα,πνευμονίτιδα, νεφρωσικό συνδρομο κα

See page for author, CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0, via Wikimedia Commons

Όλες οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για σύφιλη ξεκινώντας από το πρώτο τρίμηνο αλλά και συνεχίζοντας κ στα επομένα και ειδικά στο τρίτο τρίμηνο μετάκύ 28ης-30ης και στον τοκετό. Ο αρχικός έλεγχος γίνεται με μια μη τρεπονημική μέθοδο (VDRL/RPR) και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος επιβεβαιώνεται με μια τρεπονημική (FTA-Abs,TPPA κλπ). Στην κύηση μπορεί να υπάρχει ψευδώς θετικός έλεγχος γιαυτό και πρέπει να επιβεβαιώνεται κ με δεύτερη μέθοδο. Εάν η εξέταση είναι θετική σε χαμηλό τίτλο και η ασθενής έχει λάβει παλαιότερα θεραπεία, δεν λαμβάνει εκ νέου και απλά παρακολουθείται ο τίτλος. Σε περίπτωση αύξησης θεωρείται νέα νόσος και θεραπεύεται.

Η θεραπεία της σύφιλης στην κύηση γίνεται με τη χορήγηση της πενικιλλίνης G αναλόγως του σταδίου της νόσου. Η πρωίμη αντιμετωπίζεται με μια ένεση εφ’απαξ 2.4εκ μονάδων πενικιλλίνης ενδομυικά. Η λανθάνουσα απαιτεί τρεις δόσεις με μεσοδιαστήματα εβδομάδας. Η νευροσύφιλη απαιτεί ενδοφλέβια αγωγή για 14ημέρες. Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα αποτελεσματικά σχήματα στην κύηση πλην της πενικιλλίνης. Σε περιπτώσεις αλλεργιών πρέπει να γίνει προσπάθεια απευαισθητοποίησης. Εάν αυτό είναι αδύνατον μπορεί να δοκιμαστεί κεφτριαξόνη ενδοφλέβια για 14ημέρες ή ερυθρομυκίνη 500mgχ4 για 14ημέρες. Τα νεογνά των μητέρων που έλαβαν εναλλακτική αγωγή θα πρέπει να θεραπεύονται άμεσα με πενικιλλίνη. Η θεραπεία των συντρόφων κατά τη διάρκεια της κύησης είναι σημαντική προς αποφυγή επαναλοίμωξης.

Ένας κίνδυνος από τη θεραπεία είναι η αντίδραση  Jarisch-Herxheimer, δεν αποτελεί όμως αντένδειξη για τη θεραπεία. Εκδηλώνεται με πυρετό,κεφαλαλγία, εξάνθημα,μυαλγίες και υπόταση. Η αντιδραση είναι αυτοπεριοριζόμενη σε 24-48ώρες. Προκαλείται από απελευθέρωση ουσιών από τα τρεπονήματα που σκοτώνονται από το φάρμακο. Στην κύηση η αντίδραση αυτή μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας και πρόωρο τοκετό ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο. Έντονες αντιδράσεις αντιμετωπίζονται με κορικοστεροειδή.

Ασθενείς που είχαν συμπτώματα σύφιλης κατά την αρχική εξέταση πρέπει να αξιολογούνται κλινικά. Ο τίτλος της εξέτασης με την οποία έγινε η διάγνωση θα πρέπει να παρακολουθείται. Η μείωση του τίτλου κατά δυο διαλύσεις (πχ από 1/16  σε 1/4) θεωρείται ικανοποιητική. Η θεραπεία της μητέρας ανάλογα κ με το στάδιο της κύησης μπορεί να μην είναι κ θεραπευτική για το έμβρυο. Το έμβρυο θα πρέπει να παρακολουθείται για ενδείξεις ενδομήτριας λοίμωξης( ηπατομεγαλία,εμβρυική αναιμία,μεγάλος πλακούντας, καθυστέρηση ενδομήτριας ανάπτυξης,ύδρωπας,πολυυδράμνιο κα) και να αξιολογηθεί από παιδίατρο/νεογνολόγο κατά τη γέννηση(μπορεί να χρειαστεί ορολογικός έλεγχος, οσφυονωτιαία παρακέντηση και πιθανά θεραπέια). Ο πλακούντας πρέπει να αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ιστοσελίδα αποσκοπούν στη γενική ενημέρωση των χρηστών και δεν αποτελούν παροχή ιατρικών συμβουλών. Οι χρήστες και επισκέπτες της ιστοσελίδας φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων που τυχόν βασίσουν στο περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας ή στις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτήν.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου δεν έχουν δικαίωμα αντιγραφής, αναπαραγωγής, αναδημοσίευσης, πώλησης, διανομής ή εκμετάλλευσης με οποιονδήποτε τρόπο περιεχομένου ή τμημάτων της σελίδας, εκτός αν έχει χορηγηθεί εγγράφως ειδική άδεια από τον κάτοχο της σελίδας

Κάντε share αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
error

Σας άρεσε? Διαδώστε το:)

Μετάβαση στο περιεχόμενο