Μαρία Μέλιου, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος, Απρίλιος 2023

Τι είναι τα προβιοτικά;

Προβιοτικά ονομάζουμε ζωντανούς μικροοργανισμούς (βακτηρια και μύκητες) που λαμβάνονται από του στόματος και στόχο έχουν την εξισορρόπηση της φυσιολογικής χλωρίδας στο σώμα. Το σώμα μας έχει ήδη δικά του μικρόβια. Η ισορροπία μεταξύ των «καλών» και των «κακών» μικροβίων συχνά διαταράσσεται, λογω λοιμώξεων,λήψης φαρμάκων, αλλαγών στη διατροφή. Ο σκοπός χρήσης προβιοτικών είναι η βελτίωση της χλωρίδας του σώματος.

Ashley Steel, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Σε ποιες παθήσεις βοηθάνε τα προβιοτικά;

Οι χρήσεις των προβιοτικών είναι πολλές και είναι ένας τομέας συνεχώς εξελισσόμενης έρευνας. Η αποτελεσματικότητα όμως των προβιοτικών δεν είναι εξασφαλισμένη και δεν έχει εξηγηθεί πλήρως γιατί κάποια άτομα βελτιώνονται και κάποια όχι. Σε γενικές γραμμές οι παθήσεις όπου χρησιμοποιούνται προβιοτικά είναι οι διάρροιες, η δυσκοιλιότητα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι υποτροπιάζουσες κυρίως ουρολοιμώξεις, οι μυκητιασικές λοιμώξεις(κυρίως στοματικές και ουρογεννητικού συστήματος), παθήσεις των ούλων ενώ έχουν πιθανόν θέση στην δυσανεξία στη λακτόζη, την ατοπική δερματίτιδα, και στην πρόληψη διάρροιας και μυκητιάσεων λόγω λήψης αντιβιοτικών, στην αποκατάσταση του μικροβιώματος κάποιων οργάνων (πχ μήτρας) κ.α

Μπορώ να πάρω προβιοτικά από τροφές;

Φυσικά. Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά είναι το γιαούρτι, το κεφιρ, τα ώριμα τυριά, τα μαλακα τυριά, π.χ.το cottage, το ξινόγαλα, τα τουρσια (σε άλμη όχι σε ξύδι), οι ελιές σε άλμη, η μαύρη σοκολάτα.

Πρέπει να παίρνω συμπλήρωμα προβιοτικών;

Όχι. Εάν δεν το έχει συστήσει ο γιατρός σας δεν χρειάζεται και ίσως δεν πρέπει να λάβετε προβιοτικά.

Είναι ασφαλή τα προβιοτικά; Μπορεί να πάθω κάτι;

Γενικά ναι. Όμως υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι. Πρώτον μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Δεύτερον μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις (εμετούς, διάρροιες κλπ) οι οποίες βέβαια συνήθως  υποχωρούν μετά από μερικές μέρες χρήσης. Τρίτον και κυριότερον, πρέπει να αποφεύγονται σε περιπτώσεις ανοσοκαταστολής, σε πολύ βαριές νόσους, σε πρόσφατα χειρουργεία. Η χρήση προβιοτικών σε άτομο με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να προκαλέσει βαρειά νόσο.

Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για τη χρήση των προβιοτικών όπως γίνεται για άλλα φάρμακα. Δηλαδή δεν υπάρχει οδηγία για τη δοσολογία, το χρόνο και τον τρόπο χορήγησης. Επομένως δεν υπάρχει και εξασφαλισμένο αποτέλεσμα.

Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα προβιοτικά ανήκουν στην κατηγορία συμπληρωμάτων διατροφής και επομένως η κυκλοφορία τους καθορίζεται από την εγκύκλιο που αφορά τα συμπληρώματα διατροφής και για το λόγο αυτό τα κυκλοφορούντα σκευάσματα δεν υπόκεινται στον έλεγχο που έχει ένα φαρμακευτικό σκέυασμα. (Παραθέτουμε απόσπασμα από την σχετική εγκύκλιο: 1.τα συμπληρώματα διατροφής είναι βιομηχανικά προϊόντα. Αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις, διατιθέμενα σε δοσιμετρικές μορφές, με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας. Δεν επιτρέπεται να έχουν ή να προβάλλουν προληπτικές ή θεραπευτικές ενδείξεις, που προσιδιδιάζουν μόνο σε φάρμακα.
2. Να καθίσταται σαφές στον καταναλωτή ότι το διαφημιζόμενο προϊόν δεν υποκαθιστά τη «συνήθη δίαιτα», δηλαδή την ενδεδειγμένη και ισορροπημένη διατροφή, αλλά τη συμπληρώνει. Τούτο επιτυγχάνεται για παράδειγμα, με ευκρινείς και ευανάγνωστες επισημάνσεις, όπως «το παρόν δεν υποκαθιστά την ισορροπημένη διατροφή»
3.Η ύπαρξη συστατικών φυτικής προέλευσης ή βιταμινών ή άλλων ουσιών σε συμπλήρωμα διατροφής δεν το καθιστούν αυτοδικαίως «φυσικό και ακίνδυνο» προϊόν. Εάν το προϊόν περιέχει δραστική ουσία φυτικής προέλευσης δεν αποτελεί συμπλήρωμα διατροφής, αλλά φάρμακο, το οποίο δύναται να κυκλοφορήσει νόμιμα, μόνο κατόπιν άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου.
4. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υπόκεινται σε έγκριση, δηλαδή προηγούμενη αξιολόγηση και αδειοδότηση, αλλά σε γνωστοποίηση και κατασταλτικό έλεγχο.
)

Να πάρω προβιοτικα;

Μόνο αφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας

Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ιστοσελίδα αποσκοπούν στη γενική ενημέρωση των χρηστών και δεν αποτελούν παροχή ιατρικών συμβουλών. Οι χρήστες και επισκέπτες της ιστοσελίδας φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων που τυχόν βασίσουν στο περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας ή στις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτήν.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου δεν έχουν δικαίωμα αντιγραφής, αναπαραγωγής, αναδημοσίευσης, πώλησης, διανομής ή εκμετάλλευσης με οποιονδήποτε τρόπο περιεχομένου ή τμημάτων της σελίδας, εκτός αν έχει χορηγηθεί εγγράφως ειδική άδεια από τον κάτοχο της σελίδας

Κάντε share αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
error

Σας άρεσε? Διαδώστε το:)

Μετάβαση στο περιεχόμενο