Μαρία Μέλιου,Παθολόγος Λοιμωξιολόγος

Τι είναι η ουρολοίμωξη
Η λοίμωξη σε κάποιο σημείο του ουροποιητικού. Ανάλογα την εντόπιση αφορούν την ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα), την ουρήθρα (ουρηθρίτιδα), τους νεφρούς (πυελονεφρίτιδα), τον προστάτη (προστατίτιδα) ή και συνδυασμό Οφείλονται συνήθως μικρόβια, με συνηθέστερο το κολοβακτηρίδιο (E.coli) και σπανιότερα μύκητες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο κατά την ούρηση, επιτακτική ούρηση, καύσο , ενώ μπορεί να εμφανιστεί με πόνο στη μέση και πυρετό,κυρίως όταν υπάρχει πυελονεφρίτιδα. Ειδικά στην προστατίτιδα μπορεί να συνυπάρχει πόνος στο ορθό και τους όρχεις. Ενίοτε μπορεί να συνοδεύεται από αιματουρία.

Σοβαρότητα
Οι κυστίτιδες είναι κατά κανόνα δεν είναι σοβαρές λοιμώξεις. Είναι ο συχνότερος τύπος με καλοήθη γενικά πορεία. Αντίθετα η πυελονεφρίτιδα μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σοβαρή και συχνά, ιδίως σε ηλικιωμένους και ασθενείς με προβλήματα υγείας ή ανατομικά προβλήματα του ουροποιητικού μπορεί να συνοδεύεται από παρουσία δηλαδή μικροβίου στο αίμα (σηψαιμία)-επιπλοκή που απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο.


Ο πόνος στην ούρηση
Ο πόνος στην ούρηση δεν είναι διαγνωστικός για την ουρολοίμωξη. Η λιθίαση του ουροποιητικού (πέτρες) μπορεί να συνοδεύεται από πόνο κατά την ούρηση λόγω της διόδου των λίθων. Ακόμα, ο πόνος στην ούρηση μπορεί να οφείλεται σε γειτονική φλεγμονή (φλεγμονές του κόλπου ή φλεγμονή του δέρματος των γεννητικών οργάνων πέριξ της ουρήθρας ή και κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα).

Το χρώμα και η οσμή των ούρων
Η αλλαγή του χρώματος ή η οσμή των ούρων δεν χρησιμεύουν στη διάγνωση. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η διαύγεια, το χρώμα ή η οσμή των ούρων δεν είναι επαρκής τρόπος για διάγνωση ουρολοίμωξης. Όλα τα παραπάνω εξαρτώνται από τη διατροφή και την πρόσληψη υγρών


Γυναίκες και ουρολοιμώξεις
Ο αυξημένος κίνδυνος στις γυναίκες οφείλεται σε ανατομικούς λόγους. Τα συνηθέστερα μικρόβια που προκαλούν ουρολοιμώξεις είναι μικρόβια που αποικίζουν το έντερο. Το μικρό μήκος της γυναικείας ουρήθρας και η κοντινή απόσταση της με τον κόλπο και τον πρωκτό καθιστούν τη γυναίκα πιο ευάλωτη στην ανάπτυξη αυτών των λοιμώξεων. Ταυτόχρονα η εμμηνόπαυση αποτελεί επιπλέον παράγοντα κινδύνου.Ο γυναικείος κόλπος πριν την εμμηνόπαυση αποικίζεται από μικρόβια-τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου-τα οποία δρουν ως ένα βαθμό προστατευτικά. Με την εμμηνόπαυση και τις ορμονολογικές αλλαγές που τη συνοδεύουν αλλάζει το pH του κόλπου και αλλάζει η χλωρίδα του με αποτέλεσμα να μειώνεται το επίπεδο προστασίας που αυτή παρείχε.

Προληπτική καλλιέργεια ούρων . Η ασυμπτωματική μικροβιουρία
Η καλλιέργεια ούρων δεν αποτελεί προληπτική εξέταση και δεν έχει νόημα να περιλαμβάνεται σε έλεγχο check-up. Αντίθετα η γενική ούρων πρέπει να περιλαμβάνεται στο πάνελ των τακτικών προληπτικών εξετάσεων καθώς μπορεί να αναδείξει σημαντικά προβλήματα. Η καλλιέργεια ούρων θα πρέπει να γίνεται μόνο εάν υπάρχουν συμπτώματα από το ουροποιητικό ή πριν από τη διενέργεια ουρολογικών επεμβάσεων και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν η καλλιέργεια έγινε επειδή υπήρχαν συμπτώματα ουρολοίμωξης όπως αυτά περιγράφονται παραπάνω τότε το μικρόβιο πρέπει να θεραπευτεί. Αν η καλλιέργεια έγινε χωρίς συμπτώματα, ακόμα και αν υπάρχει μικρόβιο δεν χρειάζεται αντιβίωση εκτός αν πρόκειται να γίνει κάποια ουρολογική επέμβαση ή αν υπάρχει εγκυμοσύνη ( και σε ειδικές περιπτώσεις ανοσοκατεσταλμένων ασθενών μετά από οδηγία του ιατρού τους). Για την ακρίβεια η χορήγηση αντιβιοτικών αντενδείκνυται στις περιπτώσεις ασυμπτωματικής μικροβιουρίας καθώς δεν θα είναι αποτελεσματική (το πιθανότερο) και θα οδηγήσει σε αποικισμό από πολυανθεκτικά μικρόβια.

Η διάρκεια της θεραπείας
Για κάθε λοίμωξη υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες (διεθνείς και ελληνικές) για την ενδεδειγμένη διάρκεια της θεραπείας. Για παράδειγμα, μια γυναίκα με μία απλή κυστίτιδα, χωρίς επιπλοκές, ανάλογα του υπευθύνου μικροβίου και του αντιβιοτικού που θα επιλεγεί, η ενδεδειγμένη διάρκεια θεραπείας μπορεί να είναι ακόμα και μια ημέρα. Η παρατεταμένες αγωγές δεν προσφέρουν καλύτερο αποτέλεσμα. Αντιθέτως, χορήγηση αντιβιοτικών για διάστημα μεγαλύτερο από το ενδεδειγμένο αυξάνει την πιθανότητα αποικισμού από πολυανθεκτικά μικρόβια, ανάπτυξη μυκήτων ή διάρροιες από διαταραχή της χλωρίδας του εντέρου. Παν μέτρον άριστον.


Ουρολοίμωξη και σεξ
Η σχέση των λοιμώξεων του ουροποιητικού και των σεξουαλικών επαφών έχει παρανοηθεί ευρέως. Η ουρολοίμωξη δεν μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Όμως, η σεξουαλική επαφή μπορεί να λειτουργήσει σαν μηχανικός μεταφορέας μικροβίων προς την είσοδο της ουρήθρας και να λειτουργήσει σαν προδιάθεση για την εκδήλωση ουρολοιμώξεων, κυρίως στις γυναίκες.

Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις

50-60% των γυναικών θα αντιμετωπίσουν λοίμωξη ουροποιητικού κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα με σημαντική επιρροή στην ποιότητα ζωής. Η εξατομικευμένη αξιολόγηση του προβλήματος από το γιατρό τους είναι εξαιρετικής σημασίας για την επιτυχή αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών. Κάθε άνθρωπος που παθαίνει πολύ συχνές ουρολοιμώξεις πρέπει αρχικά να υποβληθεί σε έλεγχο με υπερηχογράφημα ώστε να αποκλειστεί η ύπαρξη κάποιας επιπλοκής, ανατομικού προβλήματος ή λιθίαση. Σε περιπτώσεις που δεν αναδεικνύεται υποκείμενη παθολογία πρέπει να επιλέγεται η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης κατά περίπτωση. Για παράδειγμα υπάρχουν οι επιλογές της χρόνιας προφύλαξης με χαμηλή δόση αντιβιοτικών, η λήψη μιας δόσης αντιβιοτικού μετά τη σεξουαλική επαφή, κολπικά οιστρογόνα για γυναίκες στην εμμηνόπαυση κ.α. ανάλογα την περίπτωση. Υποψήφιοι για τέτοιες θεραπείες είναι άτομα με τρία ή περισσότερα επεισόδια μέσα σε ένα χρόνο ή τουλάχιστον δύο επεισόδια μέσα σε ένα εξάμηνο.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ιστοσελίδα αποσκοπούν στη γενική ενημέρωση των χρηστών και δεν αποτελούν παροχή ιατρικών συμβουλών. Οι χρήστες και επισκέπτες της ιστοσελίδας φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων που τυχόν βασίσουν στο περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας ή στις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτήν.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου δεν έχουν δικαίωμα αντιγραφής, αναπαραγωγής, αναδημοσίευσης, πώλησης, διανομής ή εκμετάλλευσης με οποιονδήποτε τρόπο περιεχομένου ή τμημάτων της σελίδας, εκτός αν έχει χορηγηθεί εγγράφως ειδική άδεια από τον κάτοχο της σελίδας

Κάντε share αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
error

Σας άρεσε? Διαδώστε το:)

Μετάβαση στο περιεχόμενο