Μαρία Μέλιου, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος,Μάιος 2022

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι ένα συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα με παγκόσμια κατανομή. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλεται στον HSV-2 και λιγότερο στον HSV-1. Η ειδική αντιική αγωγή προσφέρεται για την μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων ίδια στην πρωτολοίμωξη η οποία αν μείνει χωρίς θεραπεία συνοδεύεται από σημαντική νοσηρότητα. Είναι μια νόσος που υποτροπιάζει.Η μετάδοση γίνεται γρήγορα μεταξύ σεξουαλικών συντρόφων και δεν χρειάζεται να υπάρχουν ενεργείς βλάβες για να γίνει η μετάδοση.

Ο χρόνος επώασης φτάνει ως και τις δύο εβδομάδες. Εκδηλώνεται με έλκη στα γεννητικά όργανα, συνήθως επώδυνα, δυσουρία, πυρετό και διόγκωση των λεμφαδένων στις βουβωνικές περιοχές. Οι δερματικές βλάβες είναι φυσαλλίδες 2-4χιλιοστών με ερυθρότητα στη βάση, διαβρώσεις και έλκη. Τα συμπτώματα της πρωτολοίμωξης είναι συνήθως εντονότερα στις γυναίκες.

NaNo327, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Οι αναζωπυρώσεις εμφανίζονται με αντίστοιχα συμπτώματα συνήθως μικρότερης έκτασης.  Η λήψη θεραπείας δυστυχώς δεν μειώνει τη συχνότητα των υποτροπών. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορεί να επηρεάσει και το νευρικό σύστημα προκαλώντας μηνιγγίτιδα ή νευρίτιδα του ισχιακού νεύρου ή και μυελίτιδα. Ακόμα μπορεί να προκαλέσει ουρηθρίτιδα και πρωκτίτιδα. Ακόμα ως επιπλοκές περιγράφονται ηπατίτιδα, πνευμονίτιδα και γενικευμένη λοίμωξη.

Η διάγνωση είναι κατά κύριο λόγο κλινική. Επιβεβαίωση μπορεί να γίνει με PCR σε υλικό από τις βλάβες ή έλεγχο αντισωμάτων (εκ των υστέρων).

Το 90% θα έχει τουλάχιστον μια υποτροπή. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς έχουν συχνότερα υποτροπές..

Η πρωτολοίμωξη κατά την εγκυμοσύνη έχει σχετιστεί με αποβολές, πρόωρο τοκετό, μειωμένη ανάπτυξη και συγγενείς ανωμαλίες. Η μετάδοση στο έμβρυο κατά τον τοκετό είναι πιο πιθανή αν η λοίμωξη είναι πρόσφατη. Οι έγκυες με ιστορικό λοίμωξης από έρπη γεννητικών οργάνων πρέπει να λαμβάνουν προφυλακτική αντιική αγωγή από τις 36εβδομάδες Σε περίπτωση ενεργών βλαβών ή έστω πρόδρομων συμπτωμάτων κατά τον τοκετό, συστήνεται καισαρική τομή. Εάν έχει ήδη γίνει ρήξη υμένων πάνω από έξι ώρες και πάλι συστήνεται καισαρική αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το όφελος. Εάν η πρωτολοίμωξη έχει συμβεί στο τρίτο τρίμηνο συστήνεται καισαρική τομή. Εάν έχει συμβεί σε άλλη στιγμή στην εγκυμοσύνη είναι ασαφές για το πόσο η καισαρική τομή προστατεύει. Εάν δεν υπάρχουν ούτε βλάβες ούτε πρόδρομα συμπτώματα και η ασθενής έχει λάβει την αγωγή από τις 36εβδομάδες μπορεί να επιλέξει να μην προχωρήσει σε καισαρική τομή. Σε πρόωρη ρήξη υμένων κάθε περίπτωση εξετάζεται εξατομικευμένα για τη διαχείριση της συνυπολογίζοντας την ηλικία κύησης. Τα νεογνά παρακολουθούνται για την εκδήλωση έρπη

Η αντιμετώπιση της λοίμωξης γίνεται με ειδική αντιική αγωγή( ακυκλοβίρη, φαμσικλοβίρη,βαλακυκλοβίρη). Η θεραπεία πρέπει να ξεκινάει όσο το δυνατό νωρίτερα. Η τοπική θεραπεία με κρέμες αντιικών δεν έχει θέση. Στην πρωτολοίμωξη η διάρκεια αγωγής είναι 7-10ημέρες. Σε περιπτώσεις επιπλοκών ή συμμετοχής νευρικού συστήματος απαιτείται ενδοφλέβια αγωγή. Κάθε υποτροπιάζουσα περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα. Η αγωγή των υποτροπών δεν είναι διαφορετική. Στα άτομα με πολλαπλές υποτροπές μπορεί είτε να αντιμετωπίζεται κάθε επεισόδιο ξεχωριστά ή να δίδεται χρόνια κατασταλτική θεραπεία η οποία μειώνει τον κίνδυνο υποτροπών. Συνήθως η χρόνια κατασταλτική θεραπεία χορηγείται στα άτομα με πολλαπλές υποτροπές(>6/έτος)και σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ιστοσελίδα αποσκοπούν στη γενική ενημέρωση των χρηστών και δεν αποτελούν παροχή ιατρικών συμβουλών. Οι χρήστες και επισκέπτες της ιστοσελίδας φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων που τυχόν βασίσουν στο περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας ή στις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτήν.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου δεν έχουν δικαίωμα αντιγραφής, αναπαραγωγής, αναδημοσίευσης, πώλησης, διανομής ή εκμετάλλευσης με οποιονδήποτε τρόπο περιεχομένου ή τμημάτων της σελίδας, εκτός αν έχει χορηγηθεί εγγράφως ειδική άδεια από τον κάτοχο της σελίδας

Κάντε share αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
error

Σας άρεσε? Διαδώστε το:)

Μετάβαση στο περιεχόμενο