Μαρία Μέλιου,Παθολόγος Λοιμωξιολόγος,Φεβρουάριος 2023

Η ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα) είναι μια όχι ασυνήθιστη νόσος. Αφορά κυρίως άτομα με υπερουριχαιμία αλλά μπορεί να  εμφανιστεί ακόμα κ με φυσιολογικό ουρικό αίματος. Πρόκειται για προσβολή άρθρωσης από κρυστάλλους ουρικού οξέος και τη δημιουργία τόφων (σε επανειλημμένες προσβολές)

Η πρώτη εκδήλωση εμφανίζεται συνήθως την νύχτα με προσβολή μόνο μίας άρθρωσης στο 90%των περιπτώσεων. Συνηθέστερα προσβάλλεται η πρώτη μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση(στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού) και ακολουθουν σε συχνότητα οι λοιπές αρθρώσεις του άκρου πόδα, ο αστράγαλος, το γόνατο, ο καρπός και ο αγκώνας. Πολλαπλή ταυτόχρονη προσβολή είναι σπάνιότερη. Εκδηλώνεται με έντονο πόνο και ευαισθησία ακόμα κ στο ήπιο αγγιγμα, θερμότητα, ερυθρότητα και οίδημα της άρθρωσης.

www.scientificanimations.com/, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Η νόσος είναι συχνότερη σε άνδρες και αυξάνεται με την ηλικία. Σε άτομα με προδιάθεση, η αρθρίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί μετά από στρες, χειρουργεία, αφυδάτωση, αλλαγή στη δίαιτα, ληψη φαρμάκων (διουρητικά, έναρξη αγωγής υπερουριχαιμίας, χημειθεραπεία κα), αλκοόλ ή νοσηλεία.

Η διάγνωση πολλές φορές είναι κλινική σε άτομα με συμβατό ιστορικό αξιολογώντας το φύλο, την ηλικία, προηγούμενα επεισόδια,την πάσχουσα άρθρωση, την ύπαρξη συννοσηρότητας και την τιμή του ουρικού οξέος. Εάν η διάγνωση είναι ασαφής μπορεί να γίνει παρακέντηση της άρθρωσης και εξέταση του αρθρικού υγρού για παρουσία κρυστάλλων ουρικού.

Σε ασθενείς με πολλά επεισόδια οι ακτινογραφίες μπορεί να αναδείξουν εναποθέσεις. Μπορεί ακόμα να φανούν αλλοιωσεις στα οστά πέριξ της άρθρωσης

Η αντιμετώση περιλαμβάνει τη λήψη αντιφλεγμωνωδών φαρμάκων,κολχικίνης ή και κορτικοειδών. Κατά τη διάρκεια κρίσης ουρικής αρθρίτιδας δεν πρέπει να γίνει έναρξη αγωγής μείωσης του ουρικού οξέος (αν αυτή λαμβάνεται ήδη δεν διακόπτεται). Σε ασθενείς με συχνές κρίσεις μπορεί για ένα διάστημα να απαιτηθεί λήψη αντιφλεγμονώδους προφύλαξης κατά την έναρξη της αγωγής για το ουρικό.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ιστοσελίδα αποσκοπούν στη γενική ενημέρωση των χρηστών και δεν αποτελούν παροχή ιατρικών συμβουλών. Οι χρήστες και επισκέπτες της ιστοσελίδας φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων που τυχόν βασίσουν στο περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας ή στις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτήν.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου δεν έχουν δικαίωμα αντιγραφής, αναπαραγωγής, αναδημοσίευσης, πώλησης, διανομής ή εκμετάλλευσης με οποιονδήποτε τρόπο περιεχομένου ή τμημάτων της σελίδας, εκτός αν έχει χορηγηθεί εγγράφως ειδική άδεια από τον κάτοχο της σελίδας

Κάντε share αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
error

Σας άρεσε? Διαδώστε το:)

Μετάβαση στο περιεχόμενο