Μαρία Μέλιου,Παθολόγος Λοιμωξιολόγος,Φεβρουάριος 2023

Τι εννοουμε όταν λέμε ακούσια απώλεια βάρους που χρήζει διερεύνησης;Μιλάμε για απώλεια τουλάχιστον 5%του βάρους ή 10%του βάρους σε 6 μήνες ενώ ο ασθενής σιτίζεται κανονικά. Ο ορισμός κυμαίνεται ανάλογα τη μελέτη αλλά γενικά ο κανόνας του 5% είναι αυτός που ακολουθείται συχνότεραΗ απώλεια βάρους είναι το ίδιο με την καχεξία και τη σαρκοπενία;Όχι. Η καχεξία αναφέρεται σε ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από απώλεια βάρους και μείωση της μυικής μάζας με παρουσία συμπτωματολογίας υποκείμενης νόσου. Η σαρκοπενία είναι ένα γηριατρικό σύνδρομο που αναφέρεται σε μειωμένη μυική μάζα και ισχύ που μπορεί να συνοδεύεται μπορεί και όχι από απώλεια βάρους.

Πρέπει να επισκεφτώ γιατρό;

Ναι. Απώλεια 5%του σωματικού βάρους σε λίγους μήνες χωρίς αυτό να είναι αναμενόμενο από κάποια θεραπεία που λάβαμε ή αποτέλεσμα αλλαγής των συνηθειών μας(δίαιτα, άσκηση κλπ) είναι λόγος να αξιολογηθεί η περίπτωση από τον γιατρό μας

Τι διερεύνηση πρέπει να γίνει;

Πρώτα απ’όλα πρέπει να επισκεφτείτε έναν ιατρό που θα σας εξετάσει κλινικά και θα σας πάρει ένα καλό ιστορικό. Ακολούθως θα προβείτε σε κάποιες εξετάσεις που θα περιλαμβάνουν (ενδεικτικά) γενική αίματος, λιπίδια, σάκχαρο, ασβέστιο και λοιπούς ηλεκτρολύτες, θυρεοειδικό έλεγχο, γενική ούρων, έλεγχο κοπράνων για παρουσία αίματος ή/και υπολειμμάτων πέψεως. Ακολούθως πιθανόν να διενεργηθεί απεικονιστικός έλεγχος του θώρακα και της κοιλιάς, και πιθανόν ενδοσκοπικός έλεγχος πεπτικού. Ο έλεγχος που θα διενεργηθεί εξατομικεύεται ανάλογα με το ιστορικό και την κλινική εξέταση και πιθανά αποτελέσματα του αρχικού εργαστηριακού ελέγχου αλλά και την αναφερόμενη συνοδό συμπτωματολογία (διάρροιες, πυρετός,εμετοί, δυσχέρεια κατάποσης, αποστροφή σε κάποιο είδος τροφής κλπ)

Ποια νοσήματα μπορεί να προκαλέσουν ακούσια απώλεια βάρους;

Το γήρας…Η απώλεια γεύσης και οσφρησης αλλά και η αδυναμία καλής μάσησης και η καθυστερημένη γαστρική κένωση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους στους ηλικιωμένους.

Η καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια,χρόνιες πνευμονοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός και άλλα ενδοκρινολογικά νοσήματα, σύνδρομα δυσαπορρόφησης, η δυσφαγία, η άνοια, νοσήματα του πεπτικού και κακοήθειες μπορεί να είναι αίτια απώλειας βάρους. Χρόνιες λοιμώξεις όπως η φυματίωση και ο HIV σχετίζονται επίσης με απώλεια βάρους

Ακόμα ψυχιατρικές παθήσεις μπορεί να επηρεάζουν το βάρος

Τέλος πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και η χρόνια λήψη φαρμάκων καθώς κάποια από αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους σαν ανεπιθύμητη ενέργεια (πχ διγοξίνη,αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης, αντιφλεγμονώδη φάρμακα κα)

Θεραπεία;

Για να μιλήσουμε για θεραπεία θα πρέπει να έχει γίνει η προαναφερθείσα διερεύνηση και να έχει βρεθεί το υποκείμενο αίτιο.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ιστοσελίδα αποσκοπούν στη γενική ενημέρωση των χρηστών και δεν αποτελούν παροχή ιατρικών συμβουλών. Οι χρήστες και επισκέπτες της ιστοσελίδας φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων που τυχόν βασίσουν στο περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας ή στις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτήν.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου δεν έχουν δικαίωμα αντιγραφής, αναπαραγωγής, αναδημοσίευσης, πώλησης, διανομής ή εκμετάλλευσης με οποιονδήποτε τρόπο περιεχομένου ή τμημάτων της σελίδας, εκτός αν έχει χορηγηθεί εγγράφως ειδική άδεια από τον κάτοχο της σελίδας

Κάντε share αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
error

Σας άρεσε? Διαδώστε το:)

Μετάβαση στο περιεχόμενο