Μαρία Μέλιου, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος, Νοέμβριος 2023

Είμαι straight και δεν κάνω ναρκωτικά. Δεν με αφορά το HIV

Ο HIV δεν κάνει διακρίσεις με βάση τις σεξουαλικές προτιμήσεις. Τα άτομα που κάνουν σεξ χωρίς χρήση προφυλακτικού και χρήση ναρκωτικών ειδικά με ανταλλαγή εργαλείων (σύριγγες κλπ) βρίσκονται σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο. Όμως στον ίδιο κίνδυνο βρίσκονται και οι σύντροφοι τους. Και εν συνεχεία οι σύντροφοι αυτών κοκ. Αλλά οποιοσδήποτε μπορεί να εκτεθεί εφόσον κάνει σεξ χωρίς προφύλαξη κάποια στιγμή στη ζωή του. Επομένως αφορά όλους

Μπορείς να καταλάβεις αν κάποιος έχει HIV

Όχι. Δεν φαίνεται αν κάποιος έχει HIV. Σε πολλούς ανθρώπους μπορεί μάλιστα να διαλάθει και χρόνια και να μην το γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι. Δεν είναι δυνατόν να πεις βλέποντας κάποιον αν έχει ή όχι HIV. Ο μόνος τρόπος είναι με ειδική εξέταση

O HIV μπορεί να μεταδοθεί από κουνουπια

Ούτε τα κουνούπια ούτε άλλα έντομα μπορούν να μεταδώσουν τον HIV

Αν πάθω HIV θα πεθάνω από αυτό

Εφόσον λάβει ένας ασθενής κατάλληλη θεραπευτική αγωγή το πιθανότερο είναι να μην πεθάνει από HIV. Πλέον το προσδόκιμο ζωής των ατόμων που ζουν με τον HIV έχει σχεδόν εξισωθεί με του γενικού πληθυσμου. Σε τελευταίες μελέτες φαίνεται ότι μόλις 17% των ασθενών πεθαίνει από σχετιζόμενες με τον HIV νόσους.

Μπορείς να κολλήσεις HIV ακόμα και από την συνύπαρξη με άτομα με HIV σε παρέες

Όχι. Η μετάδοση του HIV γίνεται με απροφύλακτη σεξουαλική επαφή ή ανταλλαγή αίματος (κοινή χρήση βελόνων, επαφή ανοιχτής πληγής με μολυσμένο αίμα κλπ). H κοινωνική επαφή, η συμβίωση, η χρήση κοινών σκευών, το φιλί, η αγκαλιά, η κοινή χρήση τουαλέτας, πισίνας κλπ δεν μεταδίδει HIV. Δεν υπάρχει κανένας λόγος απομόνωσης ενός ατόμου με HIV από την κοινωνική και οικογενειακή ζωή.

Οι άνθρωποι με HIV δεν μπορούν να κάνουν παιδιά

Ο HIV δεν προκαλεί στειρότητα. Οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV μπορούν να τεκνοποιήσουν και σε συνεργασία πάντα με τους γιατρούς του για την χορήγηση κατάλληλης αγωγής να αποκτήσουν υγιέστατα παιδιά.

Αν παίρνω PrEP δεν χρειάζεται να χρησιμοποιώ προφυλακτικό

Η χρήση προφυλακτικού προστατεύει και από άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ενώ η PrEP μόνο από τον HIV. Επι του παρόντος η σύσταση εξακολουθεί να είναι η χρήση προφυλακτικού ακόμα και από άτομα που χρησιμοποιούν PrEP.

Αν έχω HIV πρέπει να παίρνω πολλά χάπια την ημέρα

Πλεόν οι θεραπευτικές επιλογές είναι πολλές. Βάση και του ιολογικού και ατομικού προφίλ του ασθενούς  (άλλες παθήσεις, τρόπος ζωής κλπ) η αγωγή εξατομικεύεται με τις περισσότερες θεραπείες να αφορούν τη λήψη ενός ή δύο χαπιών ημερησίως.

Φάρμακα πρέπει να πάρω μόνο άμα πάθω AIDS και όχι νωρίτερα

Πλέον έχει φανεί από μελέτες ότι όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Η καταστολή του ιού σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα προλαμβάνει επιπλοκές του ιού και ύπαρχει πιο επιτυχής μείωση του ιικού φορτίου. Επομένως πλέον η σύσταση είναι αν είναι δυνατον να ξεκινάει η θεραπεία ακόμα και από την πρώτη επίσκεψη μετά τη διάγνωση

Αν παίρνω φάρμακα δεν μεταδίδω

Η καταστολή του ιικού φορτίου σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα φαίνεται ότι σχετίζεται με εξαιρετική μείωση ως και εκμηδένιση της πιθανότητας μετάδοσης μέσω σεξουαλικής επαφής. Γιαυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση, η έγκαιρη έναρξη θεραπείας και η έγκαιρη καταστολή του ιικού φορτίου.

 

Δείτε επίσης:

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον HIV. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε και ντρέπεστε να ρωτήσετε το γιατρό σας

 

 

Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ιστοσελίδα αποσκοπούν στη γενική ενημέρωση των χρηστών και δεν αποτελούν παροχή ιατρικών συμβουλών. Οι χρήστες και επισκέπτες της ιστοσελίδας φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων που τυχόν βασίσουν στο περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας ή στις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτήν.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου δεν έχουν δικαίωμα αντιγραφής, αναπαραγωγής, αναδημοσίευσης, πώλησης, διανομής ή εκμετάλλευσης με οποιονδήποτε τρόπο περιεχομένου ή τμημάτων της σελίδας, εκτός αν έχει χορηγηθεί εγγράφως ειδική άδεια από τον κάτοχο της σελίδας

Κάντε share αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
error

Σας άρεσε? Διαδώστε το:)

Μετάβαση στο περιεχόμενο