Μαρία Μέλιου, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος,Ιούλιος 2022

Οι οξύουροι είναι μικροί σκώληκες που μολύνουν και διαβιούν στο ανθρώπινο έντερο. Είναι η συχνότερη λοίμωξη από σκώληκες και μολύνει συχνά μικρά παιδιά.

Η μόλυνση γίνεται μέσω της κατάποσης μολυσμένης τροφής και νερού ή από μολυσμένα δάχτυλα. Τα καταποθέντα έμβρυα εκκολάπτονται στο στόμαχο και εξελίσσονται σε ενήλικες σκώληκες, αρσενικούς και θηλυκούς.  Εν συνεχεία μεταναστεύουν στο έντερο και κατοικούν κυρίως στο τυφλό και τη σκωληκοεισή. Οι θηλυκοί μεταναστεύουν στο ορθό και εν συνεχεία εξέρχονται από τον πρωκτό, κυρίως τη νύχτα για να εναποθέσουν τα αυγά τους πέριξ του πρωκτού. Αυτή η μετανάστευση είναι που προκαλεί και τον έντονο κνησμό. Σπανίως οι θηλυκοί σκώληκες μπορούν να μεταναστεύσουν στο γεννητικό σύστημα των θήλεων ασθενών λόγω εγγύτητας της εισόδου του κόλπου με τον πρωκτό. Αυγά αλλά και ενήλικες σκώληκες αποβάλλονται με τα κόπρανα. Τα δάχτυλα επιμολύνονται κατά το ξύσιμο ενώ μπορεί να επιμολυνθούν και ενδύματα και κλινοσκεπάσματα. Οι λοιμώξεις εντός του οικείου περιβάλλοντος είναι συχνές.

Ο κνησμός γύρω από τον πρωκτό είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Η αναγνώριση σκωλήκων στα κόπρανα είναι συχνά αυτή που οδηγεί τους ασθενείς στο γιατρό. Σε μεγάλο φορτίο λοίμωξης μπορεί να υπάρχει κοιλιακό άλγος, ναυτία και έμετοι.

Η υποψία της λοίμωξης τίθεται συχνά από το ιστορικό. Οριστική διάγνωση απαιτεί ανεύρεση ωων, προνυμφών ή ενήλικων σκωλήκων στα κόπρανα. Πρέπει να γίνεται παρασιτολογική εξέταση σε τουλάχιστον τρία δείγματα καθώς η αποβολή των σκωλήκων δεν είναι σταθερή. Ακόμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το τεστ της ταινίας, όπου κολλητική ταινία τοποθετείται το βράδυ πριν τον ύπνο στον πρωκτό και αφαιρείται το πρωί και στέλνεται για εξέταση.

Η αντιμετώπιση έγκειται στη χορήγηση αντιπαρασιτικών φαρμάκων και την αποφυγή επαναμολύνσεων. Η μεβενδαζόλη χρησιμοποιείται κυρίως σε εφάπαξ δόση και επανάληψη μετά την πάροδο δύο εβδομάδων. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλβενδαζόλη ή παμοική πυραντελη.

Η αποφυγή ξυσίματος του πρωκτού,το κόψιμο των νυχιών, οι σωστές πρακτικές υγιεινής, το πλύσιμο των ενδυμάτων και των κλινοσκεπασμάτων και η άμεση θεραπεία είναι σημαντικές για την αποφυγή διασποράς της νόσου.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ιστοσελίδα αποσκοπούν στη γενική ενημέρωση των χρηστών και δεν αποτελούν παροχή ιατρικών συμβουλών. Οι χρήστες και επισκέπτες της ιστοσελίδας φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων που τυχόν βασίσουν στο περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας ή στις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτήν.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου δεν έχουν δικαίωμα αντιγραφής, αναπαραγωγής, αναδημοσίευσης, πώλησης, διανομής ή εκμετάλλευσης με οποιονδήποτε τρόπο περιεχομένου ή τμημάτων της σελίδας, εκτός αν έχει χορηγηθεί εγγράφως ειδική άδεια από τον κάτοχο της σελίδας

Κάντε share αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
error

Σας άρεσε? Διαδώστε το:)

Μετάβαση στο περιεχόμενο