Μαρία Μέλιου,Παθολόγος Λοιμωξιολόγος,Φεβρουάριος 2023

Πρόκειται για μια λοίμωξη που οφείλεται στο μικρόβιο Bartonella henselae. Συνήθως προηγείται της νόσου ιστορικό γραντζουνίσματος από γάτα (εξ ου και το όνομα της) αν και συχνά μπορεί να είναι αμελητέο και να μην αναφερθεί καν από τους ασθενείς. Δεν αποκλείεται να προκληθεί και από άλλα ζώα.

Αρχικά δημιουργείται μια βλάβη στο σημείο ενοφθαλμισμού, βλατιδώδης ή φυσσαλιδώδης ή μπορεί να παρατηρηθεί επιπεφυκίτιδα αν το σημείο εισόδου είναι ο οφθαλμός. Συνήθως 2 ως 3εβδομάδες αργότερα εμφανίζεται πυρετός,κακουχία και πονοκέφαλος μαζί με εντοπισμένη, συχνά έντονη, λεμφαδενοπάθεια (συνηθέστερα στις μασχάλες ή το λαιμό). Σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς μπορεί να παρατηρείται ηπατίτιδα ή και άλλες εκδηλώσεις. Οι διογκωμένοι λεμφαδένες μπορεί να διαπυηθούν με το πυον όμως να είναι στείρο. Εάν γίνει βιοψία παρατηρείται νέκρωση.Σπανιότερες εκδηλώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν προσβολή του οφθαλμού ή του νευρικού συστήματος.

Η διάγνωση τίθεται με ανοσολογικό έλεγχο είτε σε υλικό βιοψίας είτε στο αίμα (απαιτείται 4πλασιασμός των αντισωμάτων μετά από μερικές εβδομάδες).

Θεραπεία δεν απαιτείται συνήθως στους υγιείς καθώς η νόσος είναι αυτοπεριοριζόμενη. Εάν χρειαστεί επιλέγονται σαν πρωτη επιλογή μακρολίδες (αζιθρομυκίνη κλπ)

Κάντε share αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
error

Σας άρεσε? Διαδώστε το:)

Μετάβαση στο περιεχόμενο