Μαρία Μέλιου, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος, Αύγουστος 2023

Μπορεί να κολλήσω ουρολοίμωξη από τουαλέτα

ΜΥΘΟΣ. Δεν μπορείς να κολλήσεις ουρολοίμωξη από τουαλέτα. Οι ουρολοιμώξεις δημιουργούνται κατά κύριο λόγο από μικρόβια που έχουμε στο σώμα μας τα οποία για διάφορους λόγους εισέρχονται μέσω της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη και προκαλούν κυστίτιδα, ή μεταφέρονται αιματογενώς στους νεφρούς τον προστάτη κλπ προκαλώντας άλλες ουρολοιμώξεις.

Μπορεί να κολλήσω κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα από την τουαλέτα

Τα μικρόβια και οι ιοί που προκαλούν τα ΣΜΝ είναι αρκετά βραχύβιοι έξω από το ανθρώπινο σώμα. Επομένως η πιθανότητα να κολλήσεις από το κάθισμα της τουαλέτας είναι ελάχιστη.

Όταν κάποιος έχει ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα φαίνεται

ΜΥΘΟΣ. Τα περισσότερα ΣΜΝ είναι χωρίς εμφανή συμπτώματα αλλά συνεχίζουν να μεταδίδονται από τον έναν στον άλλον. Επειδή κάποιος/καποια δεν έχει εμφανείς βλάβες στο δέρμα δεν σημαίνει ότι δεν πάσχει από κάποιο ΣΜΝ που μπορεί και ο ίδιος/ίδια να μη γνωρίζει.

Το προφυλακτικό προστατεύει από όλα τα ΣΜΝ

Το προφυλακτικό εφόσον χρησιμοποιείται απολύτως σωστά(σωστή τοποθέτηση, χρήση σε κάθε είδους σεξουαλική επαφή, από την αρχή της επαφής) και δεν υπάρξει κάποια ρήξη, προστατεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα περισσότερα ΣΜΝ. Όμως κάποια ΣΜΝ όπως ο έρπης και ο HPV μπορεί να μεταδοθούν από την επαφή με την περιοχή γύρω από τα σημεία που καλύπτει το προφυλακτικό.

Το στοματικό σεξ δεν μεταδίδει ΣΜΝ

ΜΥΘΟΣ. Πολλά ΣΜΝ μπορεί να μεταδοθούν με στοματική επαφή, όπως η γονόρροια, η σύφιλη, ο έρπης. Και συνήθως τα πρώτα συμπτώματα αν εμφανισθούν μετά τη μόλυνση θα είναι σε αυτή την περιοχή.

Μπορεί να κολλήσω HIV από τσίμπημα κουνουπιού

ΜΥΘΟΣ. Ο ιός HIV δεν μεταδίδεται με τα κουνούπια. Άλλες λοιμώξεις μπορεί να μεταδοθούν με κουνούπια όπως η ελονοσία, ο ιός του δυτικού Νείλου κλπ

Αν βγω έξω με βρεγμένα μαλλιά θα κολλήσω κρυολόγημα.

ΜΥΘΟΣ. Το κοινό κρυολόγημα είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από ιούς. Οι ιοί μεταδίδονται από τον έναν άνθρωπο στον άλλον, με αναπνευστικές ή άλλες εκκρίσεις ή με επαφή με επιφάνειες οι οποίες έχουν σωματίδια του ιού (από κάποιον άλλον νοσούντα) και εν συνεχεία με το άγγιγμα της μύτης των ματιών κλπ κολλάει ο επόμενος. Δεν έχει καμία σχέση με το ελαφρύ ντύσιμο, τα βρεγμένα μαλλιά κλπ.

Αν οι μύξες μου είναι πράσινες σημαίνει ότι χρειάζομαι αντιβίωση

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το χρώμα των ρινικών εκκρίσεων δηλώνει απόλυτα την αιτία της ρινικής καταρροής. Ένα κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει πράσινες μύξες χωρίς όμως να σημαίνει ότι απαιτείται αντιβίωση. Και από την άλλη μεριά μια βακτηριακή ιγμορίτιδα μπορεί να μην παρουσιάζει χρωματισμένες εκκρίσεις. Τα στοιχεία που θα αξιολογήσει ο ιατρός είναι πολύ περισσότερα από το χρώμα των ρινικών εκκρίσεων.

Το να βάλω αντισηπτικό στα χέρια μου είναι το ίδιο ή καλύτερο από το να τα πλύνω με νερό και σαπούνι

ΜΥΘΟΣ. Το αντισηπτικό δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών. Πρώτα από όλα το αντισηπτικό δεν απομακρύνει τη βρωμιά από τα χέρια. Επίσης αν και τα αντισηπτικά μπορεί να σκοτώσουν κάποια μικρόβια δεν σκοτώνουν όλα τα μικρόβια. Για παράδειγμα οι σπόροι του Clostridium difficile που προκαλεί βαρειά διάρροια δεν σκοτώνονται από τα αντισηπτικά και απαιτείται καλό πλύσιμο με νερό και σαπούνι.

Ενώ παίρνω αντιβίωση δεν μπορώ να αρρωστήσω

ΜΥΘΟΣ. Την αντιβίωση τη λαμβάνουμε για κάποια συγκεκριμένη λοίμωξη που έχουμε σε μια δεδομένη περίοδο. Κατά την περίοδο αυτή μπορούμε φυσικά να κολλήσουμε μια ιογενή λοίμωξη, καθώς οι ιοί δεν σκοτώνονται από τα αντιβιοτικά, αλλά και μια βακτηριακή λοίμωξη από κάποιο βακτήριο που δεν είναι ευαίσθητο στην αντιβίωση που λαμβάνουμε τη δεδομένη περίοδο.

Μόνο αμα τραυματιστώ από μέταλλο πρέπει να κάνω αντιτετανικό ορό

ΜΥΘΟΣ. Πρώτα από όλα θα πρέπει να έχουμε κάνει το αντιτετανικό εμβόλιο όλοι, και τις επαναληπτικές του δόσεις ανα δεκαετία. Αν τις έχουμε κάνει, δεν χρειάζεται να κάνουμε αντιτετανικό ορό για οπιοδήποτε τραύμα. Ο τέτανος δεν μεταδίδεται μόνο από τα μέταλλα. Οποιοδήποτε βαθύ τραύμα έχει ένδειξη για τη χορήγηση αντιτετανικού ορού σε ανεμβολίαστο άτομο (τραυμα από πέτρα, δάγκωμα κλπ).

Αν κολλήσω μια λοίμωξη δεν μπορώ να την ξανακολλήσω

Δεν ισχύει απόλυτα. Κάποιες λοιμώξεις αφήνουν ανοσία ισόβια( ή τουλάχιστον πολύ μακρά πχ ηπατίτιδες,ιλαρά κλπ) άλλες όμως μπορείς να τις κολλήσεις πολλές φορές στη ζωή σου(γρίπη, μηνιγγιτιδόκοκκο, σύφιλη, γονόρροια κλπ).

Δεν πρέπει να ρίχνουμε τον πυρετό σε μια λοίμωξη

Ο πυρετός είναι αντίδραση του οργανισμού σε μια λοίμωξη. Δεν φαίνεται η χορήγηση αντιπυρετικού να επιβραδύνει την ίαση. Αντίθετα σε κάποιες περιπτώσεις, πχ ηλικιωμένοι ο πολύ υψηλός πυρετός μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ιστοσελίδα αποσκοπούν στη γενική ενημέρωση των χρηστών και δεν αποτελούν παροχή ιατρικών συμβουλών. Οι χρήστες και επισκέπτες της ιστοσελίδας φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων που τυχόν βασίσουν στο περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας ή στις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτήν.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου δεν έχουν δικαίωμα αντιγραφής, αναπαραγωγής, πώλησης, διανομής ή εκμετάλλευσης με οποιονδήποτε τρόπο περιεχομένου ή τμημάτων της σελίδας, εκτός αν έχει χορηγηθεί εγγράφως ειδική άδεια από τον κάτοχο της σελίδας

Κάντε share αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
error

Σας άρεσε? Διαδώστε το:)

Μετάβαση στο περιεχόμενο