Μαρία Μέλιου, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος, Αύγουστος 2023

Αν παίρνω βιταμίνες μπορώ να τρώω ότι θέλω

ΜΥΘΟΣ. Η λήψη βιταμινών δεν υποκαθιστά μια καλή διατροφή. Μια κακή διατροφή πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη αλάτι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας που δεν θα τα προλάβει η λήψη βιταμινούχων σκευασμάτων

Όλοι θα πρέπει να παίρνουν προληπτικά κάποια πολυβιταμίνη

Κάποιες βιταμίνες δίνονται προληπτικά σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως το φυλλικό στην εγκυμοσύνη, ή ως θεραπεία σε άτομα με διαπιστωμένη έλλειψη, όπως σίδηρος σε σιδηροπενική αναιμία. Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει όφελος από τη λήψη πολυβιταμινών από υγιή άτομα που τρέφονται επαρκώς και όλες τις ομάδες τροφίμων.

Αν πάρω πολυβιταμίνη θα νιώσω καλύτερα

Αν η αδιαθεσία προέρχεται από κακό ύπνο, κακή ποιότητα ζωής ή υπερκόπωση η λήψη πολυβιταμίνης δεν θα βοηθήσει στο να αισθανθεί κάποιος καλύτερα (εκτός ίσως ως δράση placebo). Αν υπάρχει όμως κάποια έλλειψη μπορεί να βοηθήσει. Γιαυτό καλό είναι να προηγείται εξέταση από γιατρό και πιθανά αιματολογικές εξετάσεις ώστε να αντιμετωπίζεται εστιασμένα η έλλειψη.

Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα είναι ακίνδυνα

Δεν ισχύει. Κανένα σκεύασμα δεν είναι ακίνδυνο. Αλλεργία μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε σκεύασμα. Επίσης η υπερβολική αύξηση κάποιων βιταμινών μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον οργανισμό. Επίσης μπορεί να αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα που μπορεί να λαμβάνει κάποιος. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις κάποιες βιταμίνες αντενδείκνυνται (πχ εγκυμοσύνη)

Αφού κυκλοφορούν στα φαρμακεία είναι ελεγμένα

Τα περισσότερα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα βιταμινών είναι απλά γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ. (Παραθέτουμε απόσπασμα από την σχετική εγκύκλιο: 1.τα συμπληρώματα διατροφής είναι βιομηχανικά προϊόντα. Αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις, διατιθέμενα σε δοσιμετρικές μορφές, με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας. Δεν επιτρέπεται να έχουν ή να προβάλλουν προληπτικές ή θεραπευτικές ενδείξεις, που προσιδιδιάζουν μόνο σε φάρμακα.

2. Να καθίσταται σαφές στον καταναλωτή ότι το διαφημιζόμενο προϊόν δεν υποκαθιστά τη «συνήθη δίαιτα», δηλαδή την ενδεδειγμένη και ισορροπημένη διατροφή, αλλά τη συμπληρώνει. Τούτο επιτυγχάνεται για παράδειγμα, με ευκρινείς και ευανάγνωστες επισημάνσεις, όπως «το παρόν δεν υποκαθιστά την ισορροπημένη διατροφή»

3.Η ύπαρξη συστατικών φυτικής προέλευσης ή βιταμινών ή άλλων ουσιών σε συμπλήρωμα διατροφής δεν το καθιστούν αυτοδικαίως «φυσικό και ακίνδυνο» προϊόν. Εάν το προϊόν περιέχει δραστική ουσία φυτικής προέλευσης δεν αποτελεί συμπλήρωμα διατροφής, αλλά φάρμακο, το οποίο δύναται να κυκλοφορήσει νόμιμα, μόνο κατόπιν άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου.

4. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υπόκεινται σε έγκριση, δηλαδή προηγούμενη αξιολόγηση και αδειοδότηση, αλλά σε γνωστοποίηση και κατασταλτικό έλεγχο.)

Τις βιταμίνες τις παίρνουμε πάντα με άδειο στομάχι

Οι βιταμίνες που είναι υδατοδιαλυτές(με βάση το χημικό όρο, δεν εννοούμε αν τις διαλύεται σε νερό για να τις πιείτε) μπορούν να ληφθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ανεξάρτητα του περιεχομένου του στομάχου. Οσες όμως είναι λιποδιαλυτές (Α,D,Κ,Ε) χρειάζονται γεύμα. Καλύτερα να διαβάζετε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Πρέπει να μετράω προληπτικά τα επίπεδα βιταμινών

Δεν υπάρχει οδηγία για προληπτική μέτρηση βιταμινών. Ανάλογα τα συμπτώματα και το ιστορικό σας μπορεί ο γιατρός σας να σας συστήσει τη μέτρηση κάποιων. Γενικά οι σοβαρές ελλείψεις βιταμινών συνοδεύονται από συμπτώματα, επομένως δεν θα έχει κάποιος μια σοβαρή έλλειψη και δε θα το γνωρίζει.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ιστοσελίδα αποσκοπούν στη γενική ενημέρωση των χρηστών και δεν αποτελούν παροχή ιατρικών συμβουλών. Οι χρήστες και επισκέπτες της ιστοσελίδας φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων που τυχόν βασίσουν στο περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας ή στις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτήν.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου δεν έχουν δικαίωμα αντιγραφής, αναπαραγωγής, πώλησης, διανομής ή εκμετάλλευσης με οποιονδήποτε τρόπο περιεχομένου ή τμημάτων της σελίδας, εκτός αν έχει χορηγηθεί εγγράφως ειδική άδεια από τον κάτοχο της σελίδας

Κάντε share αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
error

Σας άρεσε? Διαδώστε το:)

Μετάβαση στο περιεχόμενο