Μαρία Μέλιου, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος,Σεπτέμβριος 2023

Τα κορτικοειδή είναι επικίνδυνα

Τα κορτικοειδή είναι χρησιμότατα φάρμακα με πολύ ευρύ φάσμα ενδείξεων. Εάν λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, και για μικρό διάστημα συνήθως δεν έχουν παρενέργειες. Σε μακρές θεραπείες και ειδικά σε μεγάλες δόσεις μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως αύξηση βάρους, οστεοπενία, επηρρέπεια σε κάποιες λοιμώξεις κλπ.

Τα κορτικοειδή προκαλούν εθισμό

Τα κορτικοειδή δεν είναι φάρμακα που προκαλούν εθισμό με την ίδια έννοια όπως μιλάμε για μια ναρκωτική ουσία. Σε μακρά χορήγηση όμως δεν πρέπει να κόβονται απότομα προς αποφυγή επιπλοκών. Επίσης σε κάποιες παθήσεις που αντιμετωπίστηκαν με κορτιζόνη μπορεί να παρουσιάσουν παροδική επιδείνωση με τη διακοπή της κορτιζόνης και γιαυτό το λόγο πρέπει να γίνεται σταδιακά με βάση κ τις οδηγίες του γιατρού.

Αν ξεκινήσεις κορτιζόνη δεν μπορείς να την κόψεις

Όπως είπαμε κ πιο πάνω, σε μακρές χορηγήσεις η διακοπή πρέπει να γίνεται σταδιακά. Σε κάποιες παθήσεις όπως η φλοιεπινεφριδιακή ανεπάρκεια  μπορεί η αγωγή να είναι εφόρου ζωής καθώς υποκαθιστά την έλλειψη του οργανισμού.

Άμα έχεις διαβήτη απαγορεύεται να πάρεις κορτιζόνη

Δεν απαγορεύεται. Η θεραπεία με κορτιζόνη, κυρίως με μεγάλες δόσεις, επηρεάζει ως ένα βαθμό τις τιμές γλυκόζης προς τα πάνω, κυρίως τις μεταγευματικές. Για το λόγο αυτό οι διαβητικοί και οι προδιαβητικοί ασθενείς πρέπει να παρακολουθούν στενότερα τις τιμές γλυκόζης τους κατά τη διάρκεια της κορτικοθεραπείας κ πιθανά να χρειαστεί παροδική τροποποίηση της αγωγής τους

Τα κορτικοστεροειδή είναι ίδια με τα στεροειδή που παίρνουν οι αθλητές

Όχι. Τα κορτικοστεροειδή φάρμακα είναι αντιφλεγμονώδη φάρμακα που μιμούνται τη δράση της ενδογενώς παραγόμενης κορτιζόλης. Τα αναβολικά στεροειδή που λαμβάνουν κάποιοι αθλούμενοι για βελτίωση της απόδοσης μιμούνται τη δράση των ενδογενώς παραγόμενων ανδρογόνων (τεστοστερόνης) και προκαλούν αύξηση της μυικής μάζας σε αντίθεση με τα κορτικοειδή που σε μακρά χρήση προκαλούν συνήθως μείωση κ μυική αδυναμία. Φυσικά και τα αναβολικά στεροειδή χρησιμοποιούνται και νομίμως για τη θεραπεία συγκεκριμένων παθήσεων όπως ο υπογοναδισμός.

Αν βάζω αλοιφή κορτιζόνης πρέπει να μην φάω αλάτι

Σε χρήση φυσιολογικής ποσότητας αλοιφής και για το ενδεδειγμένο διάστημα όπως υποδείχθηκε από το γιατρό σας, συνήθως η απορρόφηση συστηματικά είναι μικρή και επομένως δεν είναι απαραίτητη η στέρηση άλατος.

Αν βάζω αλοιφή κορτιζόνης δεν πρέπει να βγαίνω στον ήλιο

Η αγωγή με κορτικοειδή και ειδικά με τοπικά κορτικοειδή πρέπει να συνοδεύεται από χρήση αντιηλιακού κατά την έκθεση στον ήλιο καθώς κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν φωτοευαισθησία αν και δεν αναφέρεται στις τυπικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Δεν απαγορεύεται η έκθεση στον ήλιο.

Όποιος παίρνει κορτιζόνη αρρωσταίνει συχνά

Η μακρά χορήγηση κορτικοειδών συνοδεύεται από αύξηση της πιθανότητας για συγκεκριμένες(όχι όλες) λοιμώξεις. Βέβαια συχνά οι ασθενείς που λαμβάνουν χρονίως κορτιζόνη πάσχουν από παθήσεις που τους κάνουν ευάλωτους σε λοιμώξεις άσχετα με τη ληψη της.

Άμα λαμβάνεις κορτιζόνη δεν μπορείς να κάνεις εμβόλια

Σε μακρά λήψη κορτικοειδών σε υψηλές δόσεις μπορεί να αντενδείκνυνται τα εμβόλια με ζώντες εξασθενημένους ιούς (MMR,Yellow Fever,ζωστήρα κ.α). Τα υπόλοιπα εμβόλια δεν απαγορεύονται, αντιθέτως για πολλά από αυτά υπάρχει ισχυρή σύσταση για τα άτομα σε χρόνια κορτικοθεραπεία όπως πχ το εμβόλιο γρίπης.

Άμα αποτύχουν οι άλλες θεραπείες οι γιατροί δίνουν κορτιζόνη

Τα κορτικοειδή δεν δίνονται τυχαία από τους γιατρούς. Όλες οι θεραπείες δίδονται βάση συγκεκριμένων οδηγιών. Σε κάποιες παθήσεις οι οδηγίες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τα κορτικοειδή ώς τελευταίο βήμα.

Αν παίρνω κορτιζόνη δεν κάνω πυρετό

Η κορτιζόνη δεν είναι αντιπυρετικό φάρμακο και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως τέτοιο. Η αντιφλεγμονώδης της δράσης μπορεί να μειώσει τον πυρετό σε κάποιες παθήσεις όπως είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα, ο νεοπλασματικός πυρετός κ.α όταν ο πυρετός οφείλεται σε αυτά.

Αν παίρνεις κορτιζόνη δεν μπορείς να φας αλάτι και ζάχαρη

Η κορτιζόνη μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών στην οποία συμβάλει και η κατανάλωση άλατος. Για το λόγο αυτό σε περιπτώσεις ειδικά μακράς λήψης και σε μεγάλες δόσεις, ειδικά σε άτομα με άλλα προβλήματα υγείας δίδεται σύσταση για περιορισμό του άλατος. Αντίστοιχα σε άτομα προδιαβητικού σταδίου μπορεί να παρατηρηθεί αυξηση των τιμών γλυκόζης και υπάρχει σύσταση για στενότερη παρακολούθηση

Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ιστοσελίδα αποσκοπούν στη γενική ενημέρωση των χρηστών και δεν αποτελούν παροχή ιατρικών συμβουλών. Οι χρήστες και επισκέπτες της ιστοσελίδας φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων που τυχόν βασίσουν στο περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας ή στις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτήν.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου δεν έχουν δικαίωμα αντιγραφής, αναπαραγωγής, πώλησης, διανομής ή εκμετάλλευσης με οποιονδήποτε τρόπο περιεχομένου ή τμημάτων της σελίδας, εκτός αν έχει χορηγηθεί εγγράφως ειδική άδεια από τον κάτοχο της σελίδας

Κάντε share αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
error

Σας άρεσε? Διαδώστε το:)

Μετάβαση στο περιεχόμενο