Μαρία Μέλιου,Παθολόγος Λοιμωξιολόγος,Μάρτιος 2023

AntiSense, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Η λιποπρωτείνη Α είναι μια χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτείνη.  Η υψηλή Lp(a) φαίνεται ότι προάγει την αθηροσκλήρωση και θρομβοτικές καταστάσεις με διάφορους τρόπους όπως μέσω διαταραχής της ινωδόλυσης, με σύνδεση στα μακροφάγα και προσέλκυση μορίων λίπους σε αυτά, με σύνδεση στο ενδοθήλιο των αγγείων και διαταραχή της λειτουργίας του και με αλλαγή στη έκφραση κάποιων γονιδίων στις αρτηρίες και δημιουργία αθηρωματικών πλακών.

Έτσι η αυξημένη Lp(a) σχετίζεται με πρώιμη αθηρωμάτωση, καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια και αορτική στένωση. Τα επίπεδα της είναι κυρίως γενετικά καθορισμένα.

Δεν υπάρχουν ενιαίες και σαφείς οδηγίες για την μέτρηση της στον πληθυσμό.

Η Ευρωπαική Εταιρεία Καρδιολογίας συστήνει τη μέτρηση σε ενηλίκους τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους με σκοπό τον εντοπισμό ατόμων με σοβαρή κληρονομική προδιάθεση (lp(a)>180mg/dl (>430nmol/l) ) που έχουν υψηλό κίνδυνο για εμφάνιση αθηροσκληρωτικής νόσου.

Οι αμερικανικές οδηγίες δεν συστήνουν γενικό έλεγχο, αν και αναφέρουν ότι τιμές >50md/dl σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Συστήνουν έλεγχο σε συγγενείς πρώτου βαθμού ατόμων με πρώιμη καρδιαγγειακή νόσο, με προσωπικό ιστορικό πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου, με πρωτοπαθή υπερλιπιδαιμία.

Επειδή οι τιμές μπορεί να επηρεάζονται από φλεγμονώδεις νόσους, σε άτομα με τέτοιες νόσους θα πρέπει να γίνεται επανάληψη της εξέτασης για επιβεβαίωση υψηλών τιμών.  Όμως η παρακολούθηση των τιμών της δεν είναι απαραίτητη.

Η μέτρηση της είναι χρήσιμη για εντοπισμό ατόμων υψηλού κινδύνου που μπορεί να ωφεληθούν από πρώιμη έναρξη στατίνης όταν ο 10ετης κίνδυνος με βάση τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους μπορεί να μην φτάνει τα όρια για συνταγογράφηση της.

Η θεραπεία λοιπόν αφορά τη χορήγηση παραγόντων για μείωση των λιπιδίων όπως οι στατίνες, η εζετιμίμπη ή σε κάποιες περιπτώσεις, μη ανταποκρινόμενες,με νεώτερα φάρμακα όπως οι PCSK9 αναστολείς. Η παρακολούθηση γίνεται με μέτρησεις της  LDL-C, της «κακής» χοληστερίνης .

Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ιστοσελίδα αποσκοπούν στη γενική ενημέρωση των χρηστών και δεν αποτελούν παροχή ιατρικών συμβουλών. Οι χρήστες και επισκέπτες της ιστοσελίδας φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων που τυχόν βασίσουν στο περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας ή στις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτήν.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου δεν έχουν δικαίωμα αντιγραφής, αναπαραγωγής, αναδημοσίευσης, πώλησης, διανομής ή εκμετάλλευσης με οποιονδήποτε τρόπο περιεχομένου ή τμημάτων της σελίδας, εκτός αν έχει χορηγηθεί εγγράφως ειδική άδεια από τον κάτοχο της σελίδας

Κάντε share αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
error

Σας άρεσε? Διαδώστε το:)

Μετάβαση στο περιεχόμενο