Μαρία Μέλιου, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος, Αύγουστος 2023

Η λαμβλίαση, είναι η λοίμωξη από το πρωτόζωο Giardia lamblia, το οποίο παρασιτεί στο δωδεκαδάκτυλο και το λεπτό έντερο. Η λοίμωξη μεταδίδεται με την κοπρανοστοματική οδό, δηλαδή με κακή υγιεινή των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας ή με κατανάλωση άπλυτων τροφίμων,μολυσμένου νερού, ενώ αναφέρονται και κάποιες μεταδόσεις από κατοικίδια. Παράγοντες κινδύνου είναι τα ταξίδια, η ανοσοκαταστολή, η μικρή ηλικία και παθήσεις που προκαλούν διαταραχή της χλωρίδας του πεπτικού.

Η νόσος μπορεί να είναι κ εντελώς ασυμπτωματική και να ανακαλυφθεί τυχαία σε παρασιτολογική εξέταση κοπράνων που διενεργείται για άλλο λόγο (πχ πιστοποιητικό υγείας). Αν παρουσιαζει συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι δυσπεψία, φουσκώματα, διάρροιες ή και κοιλιακό άλγος. Σε περιπτώσεις που μένουν αθεράπευτες μπορεί να εμφανιστεί και δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Η διάγνωση γίνεται με επανειλημμένες εξετάσεις κοπράνων για ανεύρεση κύστεων ή τροφοζωιτών της λάμβλιας αλλά μπορεί να είναι και αρνητικές. Στις περιπτώσεις αυτές η διάγνωση γίνεται μέσω ενδοσκόπησης και εξέτασης του αναρροφηθέντος υγρού.

Η θεραπεία είναι αντιβιοτική, κυρίως με μετρονιδαζόλη (με βάση τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα). Αν υπάρχει αποτυχία παρά τη σωστή λήψη μπορεί να είναι χρήσιμη η θεραπεία όλων των συγκατοίκων. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι συμπτώματα διάρροιας μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να παραμείνουν λόγω εκδήλωσης δυσανεξίας στη λακτόζη που κρατάει ως και κάποιες εβδομάδες ή διαταραχής της εντερικής χλωρίδας. Σε υποτροπιάζουσες περιπτώσεις μπορει να απαιτείται συνδυασμός φαρμάκων.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ιστοσελίδα αποσκοπούν στη γενική ενημέρωση των χρηστών και δεν αποτελούν παροχή ιατρικών συμβουλών. Οι χρήστες και επισκέπτες της ιστοσελίδας φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων που τυχόν βασίσουν στο περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας ή στις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτήν.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου δεν έχουν δικαίωμα αντιγραφής, αναπαραγωγής, πώλησης, διανομής ή εκμετάλλευσης με οποιονδήποτε τρόπο περιεχομένου ή τμημάτων της σελίδας, εκτός αν έχει χορηγηθεί εγγράφως ειδική άδεια από τον κάτοχο της σελίδας

Κάντε share αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
error

Σας άρεσε? Διαδώστε το:)

Μετάβαση στο περιεχόμενο