Μαρία Μέλιου, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος, Οκτώβριος 2023

Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα. Οι θερμοκρασίες που αναφέρονται «ως φυσιολογικές για την εποχή» δεν ανταποκρίνονται πλέον στην πραγματικότητα ενώ όλο και συχνότερα είναι ακραία καιρικά φαινόμενα. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις εκφάνσεις τις ζωής άμεσα και έμμεσα. Εχει επίσης επίδραση τόσο στη συχνότητα όσο και στο είδος των λοιμώξεων που εμφανίζονται παγκοσμίως.

Οι ήπιοι χειμώνες και οι αυξημένες θερμοκρασίες για μεγαλύτερο διάστημα του έτους βοηθούν τα κουνούπια να αναπαράγονται και να επεκτείνουν τα μέρη όπου εμφανίζονται και ταυτόχρονα τις νόσους που μεταδίδουν (δυτικός νείλος,ελονοσία κλπ). Το ίδιο συμβαίνει και με τους ψύλλους και τις σκνίπες. Αντίστοιχη αύξηση παρατηρείται και στους πληθυσμούς των τσιμπουριών σε πολλές περιοχές του κόσμου με επόμενη αύξηση των περιστατικών νόσου  Lyme, ερλιχίωσης, αναπλάσμωσης και άλλων νόσων που μεταδίδονται με αυτά.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τα ζώα. Συχνά άγρια ζώα μεταφέρονται από τις περιοχές που ζούσαν κανονικά, λόγω καταστροφής του φυσιολογικού τους περιβάλλοντος πιο κοντά στις κατοικημένες περιοχές. Αυτό έχει σαν κίνδυνο τη μεγαλύτερη πιθανότητα έκθεσης σε λοιμώξεις που φέρουν τα ζώα αυτά, όπως η λύσσα, η ευλογιά των αρκτικών αρκούδων, η ευλογιά των πιθήκων κλπ, ενώ επεκτείνεται και η γεωγραφική έκταση που αυτές κατανέμονται.

Οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν επιτρέψει επίσης σε διάφορα είδη μυκήτων να επιβιώνουν σε περιοχές που παλαιότερα δεν ανιχνεύονταν. Σε συνδυασμό με φυσικές καταστροφές και πλημμυρες η μετάδοση τέτοιων μυκήτων είναι συχνότερη με συχνά θανατηφόρες λοιμώξεις.

Το νερό επίσης δεν παραμένει αλώβητο από την κλιματική αλλαγή. Οι αυξημένες θερμοκρασίες οδηγούν σε υπερανάπτυξη επικίνδυνα είδη άλγης και μικροβίων σε λίμνες, ποτάμια αλλά και ωκεανούς. Σαν αποτέλεσμα το νερό επιμολύνεται και βλάπτει κυρίως τα ζώα αλλά πιθανά στο μέλλον και τους ανθρώπους. Συνδυαστικά, ανιχνεύονται υψηλά ποσοστά αντιβιοτικών στο νερό που οδηγεί σε ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηρίων στη φύση και εν συνεχεία ανίχνευση αυτών σε ανθρώπινες λοιμώξεις. Μην ξεχνάμε ότι βασικό συστατικό για την υγιεινή είναι η πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής είναι και η μετακίνηση πληθυσμών. Η μετακίνηση αυτή ενέχει και την μετάδοση ασθενειών. Επίσης η τελική συγκέντρωση μεγαλύτερου πληθυσμού σε ένα δεδομένο χώρο οδηγεί σε αυξημένη επαφή μεταξύ των ανθρώπων και επομένως ευκολότερη μετάδοση λοιμωξεων.

Τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής στις λοιμώξεις τα βλέπουμε ήδη και μελέτες πρόβλεψης που έχουν δινεργηθεί προβλέπουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση και πολύ μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνητότητα. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τη λήψη μέτρων περιορισμού της κλιματικής αλλαγής αλλά και διενέργειας περισσότερων μελετών για την ανάλυση, πρόβλεψη των επιπτώσεων και ανάπτυξης νέων θεραπειών.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ιστοσελίδα αποσκοπούν στη γενική ενημέρωση των χρηστών και δεν αποτελούν παροχή ιατρικών συμβουλών. Οι χρήστες και επισκέπτες της ιστοσελίδας φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων που τυχόν βασίσουν στο περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας ή στις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτήν.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου δεν έχουν δικαίωμα αντιγραφής, αναπαραγωγής, πώλησης, διανομής ή εκμετάλλευσης με οποιονδήποτε τρόπο περιεχομένου ή τμημάτων της σελίδας, εκτός αν έχει χορηγηθεί εγγράφως ειδική άδεια από τον κάτοχο της σελίδας

Κάντε share αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
error

Σας άρεσε? Διαδώστε το:)

Μετάβαση στο περιεχόμενο