Μαρία Μέλιου, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος,Μάιος 2022

Το ηλιακό έγκαυμα είναι βλάβη του δέρματος που επισυμβαίνει από τη μακρά παραμονή στον ήλιο. Ηλιακό έγκαυμα μπορεί να πάθουμε και σε μέρα με συννεφιά καθώς οι ακτίνες UV που προκαλούν αυτές τις βλάβες διαπερνούν τα σύννεφα.

Γιατί είναι επικίνδυνο;

Έχει αναδειχθεί σε μελέτες ότι τα άτομα που παθαίνουν πολλά ηλιακά εγκαύματα στη ζωή τους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρη γήρανση, καταρράκτη και καρκίνου του δέρματος.

Περισσότερο κινδυνεύουν οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, όσοι εκτίθενται για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα στον ήλιο ειδικά χωρίς τη χρήση αντηλιακού ή προστατευτικών ενδυμάτων, είναι σε περιβάλλον με χιόνι, νερό ή άμμο όπου το ηλιακό φως μπορεί να ανακλαστεί, ή λαμβάνουν φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία στο ηλιακό φως.

Τα ηλιακά εγκαύματα εκδηλώνονται με ερυθρότητα που χειροτερεύει ως και 24ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο, πόνο και θερμότητα στην περιοχή. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν φυσσαλίδες, οίδημα, έντονος πόνος και πυρετός.

Τα απλά μέτρα αντιμετώπισης περιλαμβάνουν χρήση ήπιων αναλγητικών, δροσερές κομπρέσες, χρήση ενυδατικών κρεμών ή αλοιφών ειδικών για εγκαύματα και αποφυγή περαιτέρω έκθεσης. Αν τα συμπτώματα είναι βαρύτερα χρειάζεται ιατρική παρέμβαση.

Για την πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο τις ώρες που ο ήλιος είναι πιο έντονος (10πμ-4μμ), χρήση γυαλιών ηλίου, καπέλου και ενδυμάτων, χρήση αντιλιακού με το λιγότερο δείκτη 30SPF(δεν χρησιμοποιούμε προιόντα μετά την ημερομηνία λήξης ή άνω των τριών ετών από το άνογμα).

Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ιστοσελίδα αποσκοπούν στη γενική ενημέρωση των χρηστών και δεν αποτελούν παροχή ιατρικών συμβουλών. Οι χρήστες και επισκέπτες της ιστοσελίδας φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων που τυχόν βασίσουν στο περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας ή στις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτήν.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου δεν έχουν δικαίωμα αντιγραφής, αναπαραγωγής, αναδημοσίευσης, πώλησης, διανομής ή εκμετάλλευσης με οποιονδήποτε τρόπο περιεχομένου ή τμημάτων της σελίδας, εκτός αν έχει χορηγηθεί εγγράφως ειδική άδεια από τον κάτοχο της σελίδας

Κάντε share αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
error

Σας άρεσε? Διαδώστε το:)

Μετάβαση στο περιεχόμενο