Μαρία Μέλιου,Παθολόγος Λοιμωξιολόγος,Μάρτιος 2023

Η γονόρροια είναι μια από τις συχνότερες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Προκαλείται από το μικρόβιο Neisseria gonorrhoeae. Μεταδίδεται ευκολα μέσω απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής (στοματικής, κολπικής πρωκτικής). Ο χρόνος επώασης, από τη λοίμωξη δηλαδή μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων είναι συνήθως από 2 ως 8 ημέρες.

Το συνηθέστερο σύμπτωμα στο γεννητικό σύστημα των ανδρών είναι το άφθονο πυώδες έκκριμα από την ουρήθρα, ενώ στις γυναίκες μπορεί να υπάρχει κολπικό έκκριμα και ανάλογα με τις σεξουαλικές πρακτικές μπορεί να υπάρχει και πρωκτικό έκκριμα και στα δύο φύλα. Δεν αποκλείεται όμως η νόσος να είναι και εντελώς ασυμπτωματική. Στο άλλο άκρο βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις γενικευμένης λοίμωξης όπου έχουμε πυρετό, δερματικές βλάβες, αρθρίτιδα και τενοντοελυτρίτιδα συνήθως σε μία μόνο άρθρωση, επιπεφυκίτιδα,φαρυγγίτιδα, ενδοκαρδίτιδα, μηνιγγίτιδα. Η λοίμωξη κατά την κύηση μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή και άλλες επιπλοκές

Η διάγνωση γίνεται συνήθως με την ανεύρεση του μικροβίου σε άμεση μικροσκόπηση δείγματος από το πάσχον σύστημα (πχ έκκριμα ουρήθρας) ή με μοριακές μεθόδους.

Στις περιπτώσεις ανίχνευσης γονόρροιας ,όπως ισχύει και για τα άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, καλό είναι να γίνεται έλεγχος για συνύπαρξη και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Η νόσος δεν καταλείπει ανοσία και μπορεί κάποιος να πάθει γονόρροια πολλές φορές.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με αντιβιοτική αγωγή (κυρίως κεφτριαξόνη με ενδομυική ένεση) ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται ενδοφλέβια αγωγή. Λόγω της συχνής συνύπαρξης δίδεται ταυτόχρονα αγωγή από του στόματος έναντι των χλαμυδίων. Δεν απαιτείται επανέλεγχος μετά από θεραπεία παρά μόνο στη φαρυγγική λοίμωξη. Σημασία έχει και η θεραπεία των συντρόφων των τελευταίων 60ημέρων τόσο για τον έλεγχο διασποράς στην κοινότητα ειδικά μέσω των ασυμπτωματικών όσο και για αποφυγή αναμολύνσεων. Σε περιπτώσεις αποτυχίας της θεραπείας θα πρέπει να γίνεται καλλιέργεια του μικροβίου ώστε να ελέγχεται η πιθανότητα αντοχής σε κάποια αντιβιοτικά.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ιστοσελίδα αποσκοπούν στη γενική ενημέρωση των χρηστών και δεν αποτελούν παροχή ιατρικών συμβουλών. Οι χρήστες και επισκέπτες της ιστοσελίδας φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων που τυχόν βασίσουν στο περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας ή στις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτήν.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου δεν έχουν δικαίωμα αντιγραφής, αναπαραγωγής, αναδημοσίευσης, πώλησης, διανομής ή εκμετάλλευσης με οποιονδήποτε τρόπο περιεχομένου ή τμημάτων της σελίδας, εκτός αν έχει χορηγηθεί εγγράφως ειδική άδεια από τον κάτοχο της σελίδας

Κάντε share αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
error

Σας άρεσε? Διαδώστε το:)

Μετάβαση στο περιεχόμενο