Μαρία Μέλιου, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος Νοέμβριος 2023

1.Πονάει;

Η διαδικασία της αιμοδοσίας, της δωρεάς αίματος, διενεργείται με τη χρήση βελόνας λίγο μεγαλύτερης διαμέτρου σε σχέση με αυτή που κάνουμε μια απλή αιμοληψία για εξετάσεις. Επομένως ενέχεται ένας μικρός πόνος κατά την είσοδο της βελόνας. Αυτό μόνο. Και υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος να «σπάσει» η φλέβα και να δημιουργηθεί ένας μικρός μώλωπας στην περιοχή.

3.Μπορεί να αρρωστήσεις από την αιμοδοσία;

Ο όγκος αίματος που δίνεις αναπληρώνεται από τον οργανισμό άμεσα εντός 48ωρών. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια αναπληρώνονται σε 4 -8 εβδομάδες. Οι συστάσεις μετά την αιμοδοσία είναι να ξεκουραστείς την υπόλοιπη ημέρα και να λάβεις πολλά υγρά. Οι συστάσεις αυτές στοχεύουν στο να μειώσουν την πιθανότητα να ζαλιστείς λόγω χαμηλής πίεσης όσο ο οργανισμός σου αναπληρώνει τον όγκο αίματος.

2.Η αιμοδοσία χρειάζεται πολύ ώρα;

Η ίδια η αιμοδοσία διαρκεί ως 15 λεπτά ανάλογα την ταχύτητα ροής του αίματος. Όμως προηγείται μια λήψη ιστορικού και ζωτικών σημείων από τον υπεύθυνο ιατρό της αιμοδοσίας. Ανάλογα και τον κόσμο που μπορεί να έχει το κέντρο αιμοδοσίας μπορεί να υπάρχει και κάποιος χρόνος αναμονής. Τέλος μετά την αιμοδοσία παραμένεις στο χώρο για κάποια λεπτά ώστε να σιγουρευτούν ότι δεν ζαλίζεσαι κλπ

4.Οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να δώσουν αίμα;

Συνήθως στην αιμοδοσία γίνονται δεκτά άτομα ως 65 ετών. Εάν δεν υπάρχει κάποιο νόσημα που το απαγορεύει, ιατρικά μπορεί να γίνει αιμοδοσία και από μεγαλύτερα άτομα

5.Δεν μπορείς να δώσεις αίμα αν λαμβάνεις κάποιο φάρμακο;

Κατά τη λήψη του ιστορικού θα πρέπει να είσαι απολύτως ειλικρινής για όποια φάρμακα ή σκευάσματα λαμβάνεις. Δεν αποκλείονται όλα τα φάρμακα. Ο αποκλεισμός αφορά κυρίως την προστασία του λήπτη του αίματος από κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, αλλεργική αντίδραση κλπ.

6.Μπορεί να κολλήσω κάτι αν δώσω αίμα;

Όχι. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένα και μιας χρήσης

7.Μπορεί να κολλήσω κάτι αν λάβω μετάγγιση;

Πλέον γίνεται ενδελεχής έλεγχος στο αίμα που διατίθεται για μετάγγιση όσον αφορά τις ιογενείς ηπατίτιδες, τον HIV και τη σύφιλη. Εφόσον και οι αιμοδότες είναι ειλικρινείς κατά τη λήψη του ιστορικού ο κίνδυνος μειώνεται ακόμα περισσότερο. Δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι είναι μηδενικός για μετάδοση οποιουδήποτε νοσήματος που μπορεί να μεταδοθεί με το αίμα.

8.Απαγορεύεται να δίνουν αίμα οι ομοφυλόφιλοι;

Όχι. Παλαιότερα συνέβαινε αυτό λόγω ελαφρώς αναχρονιστικής προσέγγισης, μετά την επιδημία του HIV και δεν είχε αλλαχθεί για πολλά χρόνια. Πλέον όμως μπορούν να δίνουν αίμα όλοι ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

9.Απαγορεύεται να δώσεις αίμα αν έχεις τατουάζ;

Η απαγόρευση είναι παροδική για 3-4μήνες μετά τη διενέργεια τατουάζ ή piercing. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί η μονάδα αιμοδοσίας για την τήρηση κανόνων υγιεινής από όλους όσους παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες. Η συντριπτική πλειοψηφία τηρεί φυσικά όλους τους κανόνες, αποστειρωμένα εργαλεία μιας χρήσης κλπ. Επειδή όμως ο γιατρός της αιμοδοσίας δεν μπορεί να γνωρίζει πού έκανε ο καθένας το τατουάζ του, αποκλείει αυτά τα άτομα για 3-4μήνες έτσι ώστε να μπορεί να διαγνωστεί κάποιο νόσημα που μπορεί να μεταδόθηκε κατά τη διενέργεια του(την μικρή πιθανότητα).

10.Δεν μπορείς να δώσεις αίμα αν έχεις διαβήτη;

Αν λαμβάνεις ινσουλίνη όχι. Οι άλλες περιπτώσεις δεν αποκλείονται εφόσον δεν έχει γίνει πρόσφατα κάποια αλλαγή.

11.Δεν μπορείς να δώσεις αίμα αν έχεις χοληστερίνη;

Δεν αποκλείεσαι εκτός αν λαμβάνεις ή ελάμβανες μονοκλωνικά αντισώματα. Σε κάθε περίπτωση θα ενημερώσεις το γιατρό της αιμοδοσίας ο οποίος και θα λάβει την τελική απόφαση.

 1. Κάθε πότε μπορείς να δίνεις αίμα;

Κάθε 3μήνες για τους άνδρες και κάθε 4μήνες για τις γυναίκες.

 1. Παίρνω λεφτά για να δώσω αίμα;

Η δωρεά αίματος όπως και των αιμοποιητικών ιστών προς μεταμόσχευση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι εθελοντική και μη-αμοιβόμενη

 1. Πως γίνεται η διαδικασία;
 • Πας στο τμήμα αιμοδοσίας ενός δημόσιου νοσοκομείου ή σε κάποια αίθουσα αιμοδοσίας (σε δήμο, εταιρείες κλπ) όπου μεταβαίνει κινητό κλιμάκιο από κάποιο νοσοκομείο.
 • Συμπληρώνεις το ερωτηματολόγιο (κάθε φορά)
 • Ελέγχεται η αιμοσφαιρίνη σου με ένα τσίμπημα στο δάκτυλο και παίρνουν την πίεση σου.
 • Ο γιατρός ελέγχει το ιστορικό σου και μπορεί να σου κάνει κάποιες ερωτήσεις
 • Εφόσον εγκριθεί, περνάς και ξαπλώνεις στην ειδική καρέκλα αιμοδοσίας. Ειδικό νοσηλευτικό προσωπικό τοποθετεί το φλεβοκαθετήρα και δωρίζεις με αργό ρυθμό περί τα 450 ml αίματος.
 • Μετά την αιμοδοσία σου προσφέρουν μια πορτοκαλάδα και κάποιο αλμυρό σνακ και παραμένεις για κάποια λεπτά μέχρι να φύγεις εφόσον αισθάνεσαι πλήρως καλά.
 1. Πρέπει να προσέχω κάτι μετά;
 • Για μια ώρα μην οδηγήσεις (για το ενδεχόμενο να ζαλιστείς) και μην καπνίσεις
 • Πιες αρκετά υγρά
 • Κράτα τον επίδεσμό στο χέρι σου καμιά ώρα
 • Αν τυχόν ματώσει σήκωσε ψηλά το χέρι και πίεσε το σημείο
 • Απέφυγε τα να σηκώσεις βάρη με αυτό το χέρι
 • Αν νιώσεις ζάλη, ξάπλωσε και σήκωσε ψηλά τα πόδια
 • Την ημέρα αυτή μην κουραστείς και μην πας γυμναστήριο

Σε γενικές γραμμές

Μπορείτε να δώσετε αίμα εάν

 • Είστε 18 ως 65 ετών.
 • Ζυγίζετε πάνω από 50kg(ώστε να υπάρχει επαρκής όγκος αίματος ώστε να μπορεί να γίνει αιμοδοσία)
 • Είστε σε καλή υγεία.
 • Έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ( πάνω από 6 ώρες)
 • Δεν έχετε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα  αλκοόλ την προηγούμενη μέρα.
 • Έχετε φάει ελαφρύ γεύμα τουλάχιστον 1 ώρα πριν ή κανονικό γεύμα 3 ώρες πριν.

Αποκλείονται προσωρινά

 • Όσοι έλαβαν ασπιρίνη/αντιβίωση την τελευταία εβδομάδα.
 • Όσοι είναι άρρωστοι και μέχρι 2 εβδομάδες μετά την ανάρρωση.
 • Άνδρες που έδωσαν αίμα μέσα στους προηγούμενους 3 μήνες και γυναίκες στους προηγούμενους 4 μήνες.
 • Όσοι έκαναν τατουάζ/piercing τους τελευταίους 4 μήνες.
 • Άτομα που έλαβαν αίμα τους τελευταίους 6 μήνες.
 • Πρόσφατα εγχειρισμένοι.
 • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για 6 μήνες μετά τον τοκετό

Περισσότερα από την ελληνική εταιρεία μεταγγισιοθεραπείας

https://hsbt.gr/site/wp-content/uploads/2023/05/ODHGIES_2023.pdf

Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ιστοσελίδα αποσκοπούν στη γενική ενημέρωση των χρηστών και δεν αποτελούν παροχή ιατρικών συμβουλών. Οι χρήστες και επισκέπτες της ιστοσελίδας φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων που τυχόν βασίσουν στο περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας ή στις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτήν.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου δεν έχουν δικαίωμα αντιγραφής, αναπαραγωγής, πώλησης, διανομής ή εκμετάλλευσης με οποιονδήποτε τρόπο περιεχομένου ή τμημάτων της σελίδας, εκτός αν έχει χορηγηθεί εγγράφως ειδική άδεια από τον κάτοχο της σελίδας

Κάντε share αν σας φάνηκε ενδιαφέρον
error

Σας άρεσε? Διαδώστε το:)

Μετάβαση στο περιεχόμενο