Μαρία Μέλιου Παθολόγος Λοιμωξιολόγος, Σεπτέμβριος 2023
Κάθε χρόνο τα εμβόλια γρίπης επικαιροποιούνται. Στην Ελλάδα φέτος θα κυκλοφορήσουν τα εξής εμβόλια:
- Vaxigrip Tetra (Vianex) QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο και μπορεί να χορηγηθεί από 6 μηνών
- Fluarix Tetra (GSK) QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο και μπορεί να χορηγηθεί από 6 μηνών
- Influvac – sub Unit Tetra QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο και μπορεί να χορηγηθεί από 6 μηνών
- Flucelvax Tetra (Sequirus) QIVc 15 mcg από κάθε αντιγόνο και μπορεί να χορηγηθεί από 2 ετών (EMA)
- Efluelda (Vianex) QIV-HD 60 mcg από κάθε αντιγόνο συστήνεται από 60 ετών
- Fluad Tetra (Sequirus) aQIV 15 mcg από κάθε αντιγόνο + ανοσοενισχυτικό MF59 συστήνεται από 65 ετών
Τα στελέχη που περιέχουν είναι τα εξής:
Για τα βασισμένα σε πρωτεΐνες αυγού(1-3,5,6):
- An influenza A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09-like virus
- An influenza A/Darwin/9/2021 (H3N2)-like virus
- An influenza B/Austria/1359417/2021-like virus (B/Victoria lineage)
- An influenza B/Phuket/3073/2013-like virus (B/Yamagata lineage)
Για τα βασισμένα σε κυτταροκαλλιέργειες και ανασυνδυασμένα(4)
- An influenza A/Wisconsin/67/2022 (H1N1)pdm09-like virus
- An influenza A/Darwin/6/2021 (H3N2)-like virus
- An influenza B/Austria/1359417/2021-like virus (B/Victoria lineage)
- An influenza B/Phuket/3073/2013-like virus (B/Yamagata lineage)
Τα εμβόλια γρίπης μπορούν να χορηγηθούν σε όλους (εκτός συγκεκριμένων αλλεργιών και προηγηθεισων νόσων για τις οποίες ενημερώνονται από το θεράποντα γιατρό τους) όμως συστήνονται ισχυρά σε:
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα
- Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
- Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
- Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
- Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες
- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
- Χρόνια νεφροπάθεια
- Χρόνιες παθήσεις ήπατος
- Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα
- Σύνδρομο Down
- Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (πχ για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
- Άστεγοι.
- Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους
Ο εμβολιασμός συστήνεται να έχει ολοκληρωθεί σε κάθε χώρα την περίοδο της αναμενόμενης έξαρσης της γρίπης και γι αυτό το λόγο δεν είναι ακριβώς ίδια σε κάθε χώρα. Επίσης ενίοτε η αναμενόμενη έξαρση μεταβάλλεται λόγω καιρικών ή άλλων συνθηκών. Για την Ελλάδα ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται από τέλος Οκτωβρίου έως τέλος Νοεμβρίου. Δεν συστήνεται επανάληψη εμβολιασμού αργότερα. Ο οργανισμός χρειάζεται περίπου 15-21 ημέρες για να παράγει επαρκή αντισωματική απάντηση. Το εμβόλιο γρίπης δε σε προστατεύει απόλυτα από τη γρίπη, προστατεύει όμως από τη βαριά νόσηση, και όσο περισσότεροι εμβολιαστούν τόσο προστατεύεται συνολικά η κοινότητα.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων γρίπης είναι συνήθως λίγες και αφορούν τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης με οίδημα, θερμότητα, κνησμό ή συστηματικές με κεφαλαλγία και κόπωση. Με τα ενισχυμένα εμβόλια (5,6) αναμένεται μεγαλύτερη πιθανότητα ανεπιθύμητων αντιδράσεων με διάρκεια 1-3ημέρες που αυτοπεριορίζονται. Τα ενισχυμένα εμβόλια στοχεύουν στην εντονότερη ανοσολογική απάντηση και συστήνονται σε άτομα με επηρεασμένο ανοσολογικό και κυρίως ηλικιωμένους που δεν παράγουν πάντα ικανοποιητικό τίτλο αντισωμάτων.
Πάντα αφού συμβουλευτούμε το γιατρό μας προβαίνουμε στον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός για τη γρίπη καλύπτεται από τα ταμεία για τις ομάδες που αναφέρονται παραπάνω.
Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ιστοσελίδα αποσκοπούν στη γενική ενημέρωση των χρηστών και δεν αποτελούν παροχή ιατρικών συμβουλών. Οι χρήστες και επισκέπτες της ιστοσελίδας φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων που τυχόν βασίσουν στο περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας ή στις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτήν.
Οι επισκέπτες του ιστότοπου δεν έχουν δικαίωμα αντιγραφής, αναπαραγωγής, πώλησης, διανομής ή εκμετάλλευσης με οποιονδήποτε τρόπο περιεχομένου ή τμημάτων της σελίδας, εκτός αν έχει χορηγηθεί εγγράφως ειδική άδεια από τον κάτοχο της σελίδας